Trodnevni online trening za suce i stručnjake iz centara za socijalnu skrb Srbije na temu potreba i prava djece u razvodu roditelja

Nakon prošlotjednog online predavanja na temu pozitivnog roditeljstva ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander ovog tjedna održala je trodnevni online trening za suce i stručnjake iz centara za socijalnu skrb Srbije na temu potreba i prava djece u razvodu roditelja, u suradnji s kolegicama iz Srbije, doc. dr. sc. Milicom Pejović i Teodorom Minčić, spec. med. psih.

I ovaj trening proveden je u sklopu dvogodišnjeg projekta Centra za prava djeteta (CPD) iz Beograda  „Pozitivno roditeljstvo”, koji se provodi uz financijsku podršku EU u okviru programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava u Srbiji, s ciljem da se svakom djetetu u Srbiji omogući zaštita od svih oblika nasilja kroz efikasan zakonodavni okvir koji se dosljedno primjenjuje u svim okruženjima.

Glavne teme treninga bile su:

– razvod roditelja, visoki konflikt i prilagodba djeteta

– najbolji interes djeteta, otuđenje i zamke privrženosti

– splitting, prepoznavanje i reagiranje na zlostavljanje djeteta

– intervencije i suradnja s naglaskom na posebno izazovne slučajeve

Više od četrdeset sudionika vrlo su aktivno sudjelovali u predavanjima, vježbama i diskusijama te raspravljali o slučajevima, svatko iz domene svoje struke i sektora rada. Interdisciplinarnost u praksi zajamčena je kroz posvećivanje cijeloga zadnjeg dana obuke upravo raspravama i zaključcima o ulogama, odgovornostima, ali i ograničenjima ingerencija svakog dionika u sustavu. Trening se nastavlja na online platormi, što pruža daljnje mogućnosti za dugoročnom suradnjom i usavršavanjem. 

Mnogi sudionici izrazili su želju za studijskom posjetom Poliklinici kada nam epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali.

Print Friendly, PDF & Email