Psihologija kao znanost i struka približava najnovije spoznaje stručnoj i široj javnosti i ove godine u  Tjednu psihologije.  Tako je  20. veljače 2013.  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom “Zašto je važno učiti o seksualnosti: Perspektiva psihologa”.

Zaštita prava djece

Na okruglom stolu su psiholozi nastojali približiti temu ljudske seksualnosti te objasniti zašto je važno tijekom odrastanja učiti o seksualnosti. O zdravstvenim, psihološkim i preventivnim dobrobitima stjecanja informacija o seksualnosti govorilo se u kontekstu spoznaja iz razvojne i kliničke psihologije, kao i iz stručnog rada s djecom i mladima. Poseban naglasak bio je stavljen na zaštitu prava djece.

Na Okruglom stolu moglo se čuti izlaganje o očekivanim reakcijama i seksualnim ponašanjima djece tijekom djetinjstva i adolescencije. Izneseni su i stavovi djece o važnosti spolnog odgoja u školi i pitanja koja djecu najviše zanimaju. Iz perspektive kliničkog rada sa seksualno zlostavljanom djecom, naglašena je važnost učenja samozaštitnih vještina i informiranja djece s ciljem prevencije seksualnog zlostavljanja. Tijekom izlaganja i kasnije rasprave, naglašena je važnost perspektive psihologa u koncipiranju i realizaciji zdravstvenog odgoja u školama, utemeljenoj na znanstvenim spoznajama.

Sudionice okruglog stola su bile: mr. sc. Maja Gabelica-Šupljika i Davorka Osmak-Franjić, prof. psihologije iz Ureda pravobraniteljice za djecu, dr.sc. Bruna Profaca, iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba., prof. dr.sc. Gordana Keresteš, , prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić, Tanja Jurin, specijalist kliničke psihologije i doc. dr.sc. Anita Lauri Korajlija, sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Okrugli stol vodila je Tanja Jurin.

Print Friendly, PDF & Email