T portal: “Trebaju li roditelji ljubiti djecu u usta ili u tome nema ništa loše”

T portal je objavio temu povodom kontroverzi koje je na društvenim mrežama izazvala fotografija poznatog engleskog nogometaša  i influencera Davida Beckhama, koju je objavio na svom Instagram profilu, a na kojoj svoju 7-godišnju kći na tribinama nogometnog igrališta gdje su navijali na utakmici ljubi u usta. Je li primjereno da roditelji djecu ljube u usta ili to može štetiti djeci novinarka T portala Elma Katana pitala je psihologinju Poliklinike Miu Roje Đapić:

“‘Bolesno’, ‘Poremećeno’, ‘Čudno’, ‘Izgleda jednostavno pogrešno’, pljuštale su osude nakon što je David objavio fotografiju s Harper.

Inače, slavni Beckham u svojim intervjuima ističe kako mu je obitelj uvijek na prvom mjestu, a budući da je Harper najmlađa u obitelji, slatka djevojčica je miljenica svojih roditelja i starije braće, Romea, Brooklyna i Cruza.

Inače, ovo nije prvi put da je Beckham prozvan zbog ljubljenja kćerkice, a to je napravila i mama Victoria Beckham, što je također podijelilo javnost.

Kritikama na račun Victorije pridružila se tada i dr. Charlotte Reznick te je mišljenja kako dijete ne bismo trebali nikad poljubiti u usta, osobito ako se radi o djeci starijoj od četiri ili pet godina, jer se time šalju zbunjujuće poruke.

David Beckham je pak ranije objasnio kako ne vidi ništa loše u tome.

‘Svoju djecu volim i odgajam uz puno emocija. Jako smo povezani, a tako sam i ja odgojen’, objasnio je prozvani Beckham u ranijem intervjuu nakon što su obavljene fotografije s Harper.

Ni roditelji ni psiholozi nisu jednoglasni kad se radi o ovoj temi i mišljenja su vrlo oprečna. Potražili smo ga i od psihologinje Mie Roje Đapić iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

‘Ljubljenje djece u usta postaje trend među mladim slavnim majkama. Postoje određene razlike u kulturi, pa je u nekim zemljama više uobičajeno ljubiti djecu u usta, a u nekima manje. Iako roditelji u najvećem broju slučajeva u tom poljupcu ne vide ništa seksualno, ljubljenje djeteta u usta može narušiti njegov osjećaj granica osobne intime’, smatra psihologinja.

Psihologinja dodaje i kako djeca mogu pokušati ljubiti na takav način i druge osobe.

‘Dijete može pokušati ljubiti u usta drugu djecu ili odrasle osobe prema kojima osjeti ljubav i naklonost, npr. učitelje i odgajatelje. Teško je malom djetetu objasniti da je s nekim to primjereno, a s nekim ne, pogotovo da je primjereno do određene dobi, a kasnije ne. Razmislimo, roditelji uglavnom u usta ljube malu djecu, a ne adolescente – kako odrediti granicu kada to prestaje i objasniti ju djetetu? Takvi poljupci s drugim odraslim osobama posebno su neprimjereni, a netko može i zloupotrijebiti djetetovu otvorenost po pitanju vlastitog tijela i intimnosti. Postoje brojni načini na koje iskazati djeci ljubav, pažnju i naklonost, osim ljubljenja u usta, stoga ne vidim razlog da bi roditelji to činili. Važno je naučiti dijete granicama bez zbunjenosti i konfuzije, što ćemo izbjegavanjem ljubljenja u usta svakako uspješnije postići’, rekla je Roje, dodajući kako nema ništa loše u tome ako se mama i tata ljube dok god je to pusa, a ne seksualizirani poljubac pred djetetom.

‘Ako roditelji ipak prakticiraju ljubljenje malog djeteta u usta, teško je odrediti točnu dob kada prestati. Bolje se voditi ponašanjem djeteta, npr. ako dijete počne odbijati poljupce u usta, kad se počne skrivati dok se presvlači i kupa, odnosno poštivati potrebu djeteta za čuvanjem intime. Muškarac koji ljubi djevojčicu u usta vjerojatno će izazvati burnije reakcije od žene zbog uvjerenja i normi društva. No za dijete poljubac i dodir roditelja nije seksualiziran ako ga roditelj ne čini takvim, bez obzira na spol. Isto tako važno je znati da i žene mogu seksualno zlostavljati djecu iako to češće čine muškarci. Dakle spol roditelja nije presudan kod male djece’, objašnjava psihologinja.”

Tekst u cijelosti možete pročitati na T portalu na linku: https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/trebaju-li-roditelji-djecu-ljubiti-u-usta-ili-u-tome-nema-nista-lose-evo-sto-o-tome-misle-psiholozi-foto-20190701

Print Friendly, PDF & Email