T portal: “Psihologinja savjetuje kako da odabir srednje škole bude što manje traumatičan”

Novinarka Elma  Katana objavila je na T portalu razgovor sa psihologinjom Poliklinike Sanjom Jusufbegović na aktualnu temu upisa u srednje škole:

“Kraj osnovnoškolskog obrazovanja i odlazak u srednju školu, osim što je vrlo bitan događaj u životu svakog školarca i njegove obitelji, iznimno je stresan, a često dolazi i do razmimoilaženja između želja djece s jedne i njihovih roditelja s druge strane. Odabir škole, a time često i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju će dijete donijeti. Psihologinja Sanja Jusufbegović iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba otkrila je o čemu trebaju voditi računa roditelji, ali i djeca kako bi odabir srednje škole bio što manje traumatičan.

Odlazak u srednju školu posve je novo poglavlje, a svaka promjena, poput rastanka s prijateljima iz osnovne škole, susret s novim učenicima, profesorima ili novim prostorom, može biti itekako stresna.

Stoga ne čudi to da se mnoga djeca često odlučuju za školu u koju će ići neki od njihovih prijatelja iz osnovne škole, što se često ne pokaže najboljim odabirom.

Najčešća pitanja koja si djeca postavljaju tijekom priprema za upis u srednju školu su: što ako se ne uspijem upisati u školu koju želim i koje će to posljedice imati po moju budućnost? Roditelje brine isto, uz dodatno pitanje – kako da dijete ostvari svoje potencijale, ali i da ima kvalitetan život.

Naravno, nužno je voditi računa o bodovnom pragu i potrebnim ocjenama te procijeniti realne šanse djeteta za upis u željenu školu, a ako dijete nije sigurno što želi, s roditeljima može napraviti popis zanimanja koja dolaze u obzir i onih koja nikako ne žele.

Roditelji pružaju bitne informacije i savjetuju, no konačni odabir prepuštaju djetetu

‘Kako roditelji mogu pomoći svome djetetu u tome? Tako da prikupe informacije o srednjim školama, da omoguće djetetu razgovor s nekime od poznanika koji se bavi željenim zanimanjem, čitaju o tome i prikupljaju što više informacija iz različitih izvora. Mogu govoriti i o svojim iskustvima, no svjesni toga da su ona ograničena i ne predstavljaju nužno najbolji model za njihovo dijete. Odabir srednje škole najbliže mjestu stanovanja ili pak one u koju je išao brat ili koju je odabrao prijatelj nisu nužno najsretnija rješenja. Pritom roditelji pružaju bitne informacije i savjetuju, no konačni odabir prepuštaju djetetu‘, objašnjava psihologinja Sanja Jusufbegović iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Pri odabiru je, dodaje, potrebno voditi računa o psihofizičkim karakteristikama djeteta, kao i o njegovim specifičnim interesima i sposobnostima.

SAVJET VIŠE

Poruka za roditelje i djecu

‘U sljedećih nekoliko tjedana nalazite se u situaciji kada je potrebno uložiti dodatni napor da se neke ocjene isprave ili poprave i nemojte da vam bude teško jer nakon toga stiže ljeto. Osim na ocjene, pokušajte misliti na sve lijepe događaje iz ove školske godine’, rekla je Jusufbegović. Roditeljima je poručila da se ne prepuste osjećaju pritiska. ‘Nemojte dozvoliti da vas savlada osjećaj pritiska, nego pokažite svome djetetu kako se i sami uspješno nosite s time’, poručila je psihologinja.”

Tekst u cijelosti pročitajte na T portalu na linku: https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/psihologinja-savjetuje-kako-da-odabir-srednje-skole-bude-sto-manje-traumatican-20180513

Print Friendly, PDF & Email