T portal: “Prva knjiga domaćih autora koja obrađuje problematiku djece u visokokonfliktnom razvodu roditelja”

T portal je objavio izvještaj s promocije knjige “Dijete u središtu (sukoba) koju su napisale ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić održane 10. ožujka 2020. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu:

“Knjiga ‘Dijete u središtu (sukoba)’ u izdanju Geromara prva je knjiga iz pera domaćih autora u Hrvatskoj i u cijeloj regiji koja obrađuje problematiku djece u visokokonfliktnom razvodu roditelja. Knjiga je nastala tijekom dugogodišnjeg kliničkog rada s djecom i roditeljima, obrazovanja te intersektorske suradnje psihologinja prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i Mije Roje Đapić, koje održavaju i treninge za stručnjake različitih profila na temu razvoda roditelja, visokog konflikta, otuđenja i zaštite djece.

Kako autorice navode u uvodu, djeca roditelja koji se razvode i njihova patnja često ostaju nevidljiva:

‘Njihove rane nisu vidljive kao rane neke druge zlostavljane djece, protokoli postupanja nisu jasni u praksi, a javnost je često glasnija od struke. Mnogi naši kolege, a i mi sami, kao i stručnjaci diljem svijeta, na gotovo svakodnevnoj razini susrećemo se s preprekama u nastojanju da se djeca u kompleksnim razvodima roditelja zaista vide, čuju te da odrasli preuzmu zrelu i profesionalnu odgovornost u skidanju često preteških tereta s njihovih leđa. Knjiga koju držite u rukama prva je takva knjiga na našim prostorima. U nju je utkano puno znanstvenih nalaza, teorijskih modela, iskustava iz kliničke prakse, crteža i pisama ‘naše’ djece, ali prije svega nepresušnog entuzijazma u svrhu unapređenja razumijevanja, suradnje i zaštite te iste djece za koju je nastala.’

Sadržajno je knjiga podijeljena na teorijski i praktični dio. U prvom dijelu knjige sažeto je znanje o djeci u razvodima roditelja kojim u 21. stoljeću nedvojbeno raspolažemo. U drugom dijelu knjige nalaze se prijedlozi intervencija u radu s obzirom na neke odrednice razvoda i emocionalnog stanja djeteta, nastale po uzoru na svjetski i europski priznate primjere dobrih praksi, prilagođene za društveno-politički kontekst Hrvatske i okolnih zemalja.”

Pogledajte i video prilog T portala s promocije:

 

Izvor: T portal:  https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/prva-knjiga-domacih-autora-koja-obraduje-problematiku-djece-u-visokokonfliktnom-razvodu-roditelja-foto-20200310/print

Print Friendly, PDF & Email