“Ovo je po mnogočemu ogledni i jedinstveni centar ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe”, kazao je na svečanom otvaranju novog prostora naše Poliklinike zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i zahvalio cijelome timu na trudu koji ulažemo.

Gradonačelnik je posebno izrazio žaljenje što živimo u takvim vremenima da Poliklinika ima mnogo posla jer su brojna  djeca zlostavljana te kazao da se nada kako će uskoro Poliklinika imati višak prostora jer će biti manje zlostavljane djece. Posebno je zahvalio ravnateljici prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander što je Poliklinika postala zagrebački europski projekt, prepoznat kao model rada na koji se mogu ugledati druge zemlje zbog čega je bila pozvana kao predavač prezentirati Polikliniku u UN-u kao primjer dobre prakse i zbog čega će, između ostalog, Vijeće Europe svoju regionalnu konferenciju o zaustavljanju seksualnog nasilja nad djecom održati u Zagrebu 27. i 28. listopada.

Grad Zagreb sufinancira Polikliniku

U projekt preseljenja Poliklinike uloženo je oko 1,9 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za tisak na kojoj su uz ravnateljicu prof.dr.sc. Gordanu Buljan Flander sudjelovali još i dr. Slobodanka Keleuva , ravnateljica zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, gradonačelnik Milan Bandić te pročelnik gradskog ureda za zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

Rad Poliklinike u novom prostoru koji se prostire na 970 četvornih metara organiziran je u 13 ambulanti. S obzirom da će biti manje preklapanja u radu ambulanti, to će omogućiti skraćivanje liste čekanja, naglasila je ravnateljica. Posebno je zahvalila gradonačelniku Bandiću i pročelniku Šostaru što su se i osobno zauzeli kako za osnivanje ove ustanove 2002. godine tako i za preseljenje u ovaj adekvatnjii prostor. Grad Polikliniku godišnje sufinancira sa 2,5 milijuna kuna, čime je omogućeno zapošljavanje socijalnih radnika, defektologa, psihologa koji prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne spadaju u zdravstveno osoblje te se mnoge njihove usluge ne mogu naplatiti preko HZZO-a.

Prostorija za foreznički intervju sa zlostavljanim djetetom

Na svečanom je otvorenju ravnateljica naglasila da se Poliklinika profilirala i kao forenzična ustanova koja često surađuje sa sudovima, posebno u postupcima dodjele skrbi djece u visoko konfliktnim razvodima, te pri procjeni vjerodostojnosti iskaza seksualno zlostavljanog djeteta.

Prezentirala je gostima i novinarima dvije forenzične prostorije kojima sada raspolažemo, a koje će omogućiti da se održavaju ročišta za slučajeve seksualno zlostavljane djece, uz video-prijenos i snimanje iskaza kojeg provodi educirani stručnjak-vještak Poliklinike.

“Smatram ovo značajnim pomakom u zaštiti zlostavljane djece. Na taj će način dijete moći biti ispitano samo jednom, snimka razgovora poslije služi kao dokaz, a dijete može odmah ići dalje u tretman. Time se mogu izbjeći višestruka traumatizirajuća saslušanja zlostavljane djece”, kazala je dodavši da je već dogovoren posjet povjerenstva Ministarstva pravosuđa radi dogovora suradnje.

Poliklinika ima i stručnu knjižnicu s velikom bazom te prostorije za grupnu psihoterapiju.Također, budući Poliklinika funkcionira kao nastavna baza za nekoliko fakulteta, u novim prostorima raspolaže i s velikom predavaonicom za 80 do 100 studenata.

Ravnateljica je naglasila kako se potreba za većim prostorom pokazala nedugo nakon otvaranja Poliklinike krajem 2002., budući su liste čekanja vrlo brzo narasle na dva do tri mjeseca, a djece koja su trebala tretmane je bivalo sve više.

“Broj usluga Poliklinike narastao je s 21 tisuće u 2003., na 45.660 u 2010., a 47-50 posto djece koje obrađujemo dolazi izvan grada Zagreba, budući smo mi jedina ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, a i u ovom području Europe”, napomenula je.

Regionalna konferencija Vijeća Europe

Uz velik broj djece koja dolaze na duže tretmane, Poliklinika godišnje u prosjeku zaprimi 900 do 1 000 nove djece u rasponu od godine dana do punoljetnosti. Od toga je sedam do deset posto seksualno zlostavljane djece, značajan je postotak emocionalno zlostavljane djece, te sve više djece koja su emocionalno zlostavljana u visokokonfliktnim razvodima braka, kazala je ravnateljica te posebno naglasila i da je značajan i broj djece koja su žrtve nasilja vršnjaka, oko sedam do osam posto. U slučajevima vršnjačkog nasilja u tretman se uključuju i počinitelji kako “ne bi od maloljetnih postali punoljetni zlostavljači”.

Poliklinika zapošljava 33 djelatnika, među kojima je devet psihologa, četiri psihijatara, pedijatar, dvije socijalne radnice, tri defektologa, šest medicinskih sestara i jednan pravnik.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar naglasio je da je Poliklinika u samo pet godina od svojeg osnutka postala najbolja u svom poslu. Godine 2008. dobila je nagradu multidisciplinarnom timu Svjetskog udruženja za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja, a 2011. u sklopu kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje spolnog nasilja nad djecom predstavljena je u UN-u.

Vijeće Europe svoju će regionalnu konferenciju, 27. i 28. listopada, održati u Zagrebu kada će Poliklinika, kao primjer dobre prakse, svoj model rada predstaviti drugim zemljama.

Print Friendly, PDF & Email