– Učinili ste toliko toga dobroga. Prvo zato što ste imali toplo srce, a drugo zato što ste znali da se samo znanstvenim, stručnim pristupom i predanim radom mogu ostvariti rezultati. Ponosni smo svi skupa na vaš rad i želimo vam puno uspjeha – kazao je predsjednik dr. Ivo Josipović u svom govoru  uzvanicima na svečanosti 10. godišnjice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je održana u četvrtak, 7. veljače 2013. godine u Starogradskoj vijećnici.

Više od tri stotine uzvanika

Proslavu je predsjednik Josipović nazvao i „konferencijom o ljubavi, razumu i brizi za djecu“. a okupila je više od tri stotine uzvanika među kojima su uz predsjednika bili i potpredsjednica Vlade i Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Nenad Stazić, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, zastupnik hrvatskog sabora Igor Dragovan, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner Grubačić brojni predstavnici suradnih ustanova i nevladinih udruga, medija i kolege.

Ravnateljica: “U 10 godina smo u tretmanu imali 10.000 djece”

Ravnateljica Poliklinike, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u uvodnom se govoru osvrnula na 10 godina rada Poliklinike, zahvalivši svima na suradnji i podršci koja nam je omogućila da pomognemo tisućama djece i njhovih obitelji:

– Vizija Poliklinike od samog početka temeljila se na multidisciplinarnosti i suradnji s drugim domaćim i međunarodnim stručnjacima i institucijama uključenim u rad s djecom. U ovih deset godina imali smo više od 10.000 djece. Najviše je bilo djece svjedoka obiteljskom nasilju, njih više od 2.500, što čini četvrtinu našeg uzorka te ukazuje na najrašireniji problem u području zaštite djece u Hrvatskoj. U odnosu na druge oblike zlostavljanja bilo je 800 seksualno zlostavljane djece, 800 fizički zlostavljane djece i oko 1.000 zanemarene djece. Budući da smo jedina ustanova ovog tipa u Hrvatskoj, polovica naše djece dolazi i izvan Zagreba. Svake godine se povećava broj djece koja su nam upućena zbog poteškoća vezanih uz visoko konfliktne razvode, danas je te djece 15% od ukupnog broja naše djece. Tako je visokokonfliktni razvod roditelja, nakon sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje drugi razlog upućivanja djece u Polikliniku – kazala je ravnateljica.

Predsjednik Gradske skupštine Bernardić: “Vaš rad utječe na stvaranje ispravnog i zdravog društva”

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić zahvalio je svima koji su svoj profesionalni i privatni život posvetili pomaganju najmlađim žrtvama fizičkog i emocionalnog nasilja. „Vaš rad i rezultati koje postižete s najosjetljivijom i najvažnijom skupinom od velike su važnosti jer direktno utječu na stvaranje ispravnog i zdravog društva“, istaknuo je.

Gradonačelnik Bandić: Zagrebački model Poliklinike za zaštitu djece prepoznat je u Europi i UN-u

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, koji je i podržao otvaranje Poliklinike prije deset godina, čestitao je Ravnateljici i cijelom timu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Gradonačelnik se prisjetio vremena kada je Poliklinika tek započela s radom u skromnim i skučenim prostorima u Gajnicama: ”Kada smo 2002. krenuli iz skučenog prostora u Argentinskoj ulici u Gajnicama, preko Savice i krenuli prema centru, osvojili smo Centar. Vi ste to zaslužili”. Naglasio je kako model rada Poliklinike, bez predanosti i znanja njezinih zaposlenika, ne bi doživio ovakav uspjeh i bio prepoznat i cijenjen u Europi i Ujedinjenim narodima. Timu Poliklinike je zaželio da nastave tim putem, i naveo kako će podršku od Grada imati i nadalje. “Zagrebački model Poliklinike za zaštitu djece je prepoznat u Europi i Ujedinjenim narodima. Ja vam na tome od srca čestitam i zahvaljujem svima, svim volonterima, civilnim udrugama, Hrabrom telefonu, jer bez obzira na izdašnu pomoć Grada i Vlade, bez vašeg entuzijazma, žara, ljubavi, vi to ne bi napravili, a mi se ne bi imali čime ovdje hvaliti”, kazao je gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Ostojić: „Nema većeg stresa za dijete od zlostavljanja, i zato vam hvala što radite to što radite“

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uz izraze podrške radu Poliklinike, osvrnuo se i na sve češći problem današnjice – nasilje putem interneta. Upozorio je kako istraživanja pokazuju da se svako drugo dijete prijavi na Facebook čim ustane, a svako treće čim otvori oči, odnosno dok još nije ni ustalo iz kreveta. “To je nešto što posljednjih godina bukti, a razbuktat će se vjerojatno u sljedećih pet godina. Mogućnost zlostavljanja na društvenim mrežama je nevjerojatna. Znam da o tome jako puno brinete, i molim vas da o tome vodite računa”, upozorio je Ostojić. „Nema većeg stresa za dijete od zlostavljanja, i zato vam hvala što radite to što radite“, poručio je ministar zdravlja, naglasivši kako je PTSP posljedica svakog stresa, a da ga osim naših branitelja imaju i djeca koja su pretrpjela nasilje.

Potpredsjednica Opačić: Unatoč nimalo lakom poslu, djelatnici Poliklinike nijedno dijete nisu samo “formalno odradili”

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić od samih je početaka uključena u rad Poliklinike. Upozorila je kako djecu vrlo često zlostavljaju najbliži srodnici i kako je takva institucija vrlo potrebna, iako je u početku bilo skepse nekih oko njezina osnivanja. „Od teških početaka, kada je malo tko vjerovao da će zaživjeti i preživjeti, Poliklinika se razvila u projekt na koji možemo biti ponosni i po kojem smo prepoznatljivi u EU“, dodala je. Osvrnula se i na stručnost zaposlenika Poliklinike, ali i na njihovo veliko srce i predanost s kojom rade svoj posao. Unatoč nimalo lakom poslu svakodnevnog slušanja dječjih trauma i problema, naglasila kako djelatnici Poliklinike nijedno dijete nisu “formalno odradili” već se svakom djetetu pristupa maksimalno temeljito i detaljno. Na kraju je naglasila povezanost i pomoć Poliklinike Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu zdravlja te Ministarstvu obrazovanja još jednom naglašavajući multidisciplinarni pristup Poliklinike te se od srca zahvalila ravnateljici Poliklinike i potvrdila daljnje partnerstvo i pomoć Vlade Republike Hrvatske.

Plaketa zahvale gradonačelniku Milanu Bandiću za izniman doprinos i podršku osnivanju i radu Poliklinike

Ravnateljica je posebno zahvalila gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradskoj upravi koji su prepoznali potrebu i ideju za osnivanje Poliklinike ovog tipa. Na kraju svečanog dijela ovog skupa, ravnateljica Poliklinike predala je gradonačelniku Milanu Bandiću posebnu plaketu kao zahvalu za izniman doprinos i podršku u osnivanju i radu Poliklinike za zaštitu djece.

Zahvale stručnjacima s kojima surađujemo

U stručnom dijelu skupa, koji je moderirala voditeljica dijagnostike i tretmana Poliklinike, dr.sc. Bruna Profaca, govorile su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, prof. dr. sc. Marina Ajdukovic, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Nakon ovih izlaganja govornicama je predana plaketa Poliklinike, kao i 10. godišnjim suradnicima Lani Petö Kujundžić, sutkinji za mladež na Županijskom sudu te Draganu Josipoviću, voditelju Odsjeka za suzbijanje maloljetničke delikvencije. Plaketu je primila i Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona, udruge koja djeluje u prostorima Poliklinike.

Petnaest djelatnika u Poliklinici je od osnutka

Petnaest je djelatnika koji u Poliklinici rade od osnutka, te je na kraju ove svečanosti svima njima predana plaketa Poliklinike za uspomenu. To su ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, zamjenik ravnateljice dr. Domagoj Štimac, voditeljica dijagnostike dr. sc. Bruna Profaca, psihologinje Sena Puhovski i Renata Ćorić Špoljar, defektologinje Dora Kralj i Renata Friedrich, socijalne radnice Tamara Gojković i Nikolina Škrlec, medicinske sestre Ana Čubrić, Jasna Ljubičić i Ljiljana Bobinec, voditelj računovodstva Nenad Tuta, pravnik Zdravko Miočević i spremačica Đurđica Šimunić.

Print Friendly, PDF & Email