Povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Glavnoj skupštini UN-a 20. studenog 1989. godine Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež organizirale su svečanu konferenciju. Tema konferencije bila su prava djece, odnosno, što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u Republici Hrvatskoj 1991. godine, a održana je u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: “Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala”

Na početku konferencije sudionike su pozdravili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković te predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je tijekom svog obraćanja istaknula: “U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti”. Dodala je da mladima trebamo osigurati sigurno djetinjstvo, te kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini. Predsjednica je apelirala da sustavna prevencija treba biti prioritet, a ne “gašenje požara” kad se zapali vatra medijskog ukazivanja na propuste i primjere loše prakse. Osvrnula se i na ratna iskustva u kojima niti djeca u Hrvatskoj nisu bila pošteđena stradanja, te na prava djece izbjeglica:

“Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva, jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima“ – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Zaključila je da je naša obveza djeci i mladima osigurati što sretnije djetinjstvo konvencijama kao pravnim okvirom te prije svega vlastitim odnosom prema stvarnosti koju možemo mijenjati u svakodnevnome radu i u odnosu prema djeci.

Ministrica Veesna Bedeković: “Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu”

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, a osobito one koji su u riziku. “Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini”. Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti značajan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sve institucije u Hrvatskoj savjesno i odgovorno rade kada su u pitanju djeca. Ocijenio je važnim da što manje slučajeva u kojima su uključena djeca dolazi u sustav pravosuđa te da sve institucije, od obitelji i sustava odgoja do obrazovanja, daju puni doprinos u procesu odnosa s djecom.

Gradonačelnik Milan Bandić: “Posebnu pažnju usmjeravamo na smanjenje stope rizika od dječjeg siromaštva”

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je posebno istaknuo kako Zagreb s ponosom nosi naziv Grad – prijatelj djece jer je uvijek brinuo za svoje najmlađe sugrađane. „Ponosan sam što Grad Zagreb svojom izdašnom mrežom zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih usluga, kao i kulturnim i sportskim sadržajima, značajno doprinosi kvaliteti života svake obitelji i pojedinaca. Smatram važnim istaknuti kako posebnu pažnju usmjeravamo na smanjenje stope rizika od dječjeg siromaštva, koje u posljednje vrijeme zauzima veliku pažnju stručnjaka, ali i donositelja odluka“, rekao je gradonačelnik posebno navodeći mjere kao što su sufinanciranje cijene programa dječjeg vrtića, pomoći djeci u obiteljskim paketima i mliječnoj hrani, besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih i srednjih škola, sufinanciranja prehrane u osnovnim školama, besplatnog prijevoza za učenike i studente, novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta i novčane pomoći za roditelja odgojitelja, uređivanja dječjih igrališta, pa do ulaganja u učenike i studente putem čak 7 vrsta stipendija.

„Uspješni smo onoliko koliko su uspješna naša djeca, pojedinci i naše obitelji koji čine naše društvo u cjelini“, naglasio je gradonačelnik.

Posebno je zahvalio ravnateljici Poliklinike, prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander za njezin doprinos razvoju sustava zaštite djece, te naglasio kako je ponosan na rad Poliklinike. Prisjetio se i vremena samog otvaranja Poliklinike u bivšem prostoru Argentinske ulice, te svih akcija koje su provedene u zadnjih 18 godina od njezinog osnutka, a koje svjedoče o provedbi Konvencije u Hrvatskoj.

Predsjednik Skupštine Prgomet je zahvalio organizatorima na trudu koji ulažu u zaštitu djece, napomenuvši kako je društvo jako onoliko koliko može zaštiti one najslabije, a to su djeca.

Ravnateljica: “Hrvatska danas u mnogočemu prednjači u Europi po pitanjima zaštite djece”

U ime organizatoru Skup su pozdravile predsjednica Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež dr. sc. Lana Petö Kujundžić te ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u svom je govoru istaknula kako danas trebamo slaviti dosadašnja postignuća Hrvatske, koja u mnogočemu prednjači u Europi po pitanjima zaštite djece i poštivanja Konvencije. Prof. Buljan Flander je naglasila kako je zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece još od 1999., kako je Poliklinika primjer dobre prakse u Europi u zaštiti zlostavljane i zanemarene djece, te kako je međusektorska suradnja u Hrvatskoj inspiracija drugim zemljama u regiji.

Nakon uvodnih govora visokih uzvanika o postignućima Konvencije o pravima djece nazočne je upoznala sutkinja Renate Winter, predsjednica Odbora za prava djeteta i predsjednica RSCSL-a (Rezidualni sud u Sierra Leoneu) koja je radila za Ujedinjene narode na projektima vezanim za mlade i djecu vojnike te se bavila pitanjima organiziranog kriminala i restorativne pravde. Sutkinja Winter je predsjednica Međunarodnog udruženja maloljetničkih i obiteljskih sudaca, a trenutno radi s UNODC-om na pitanjima terorizma koja dotiču djecu.

Ukazala je na nedostatke u provođenju pojedinih odredaba Konvencije u praksi, iako je ona ratificirana od strane svih zemalja članica UN-a. Posebno se dotakla članka 2. koji propisuje zaštitu djece od svih oblika diskriminacije, članka 6. koji jamči pravo na život i razvoj djeteta te prava djeteta na slobodno izražavanje vlastitih stavova i uvažavanja istih, propisanih člankom 12. Govorila je o 10 milijuna djece koje su žrtve modernog ropstva, o 50 milijuna djece koja žive u područjima sukoba te o djeci s teškoćama u razvoju koja su isključena iz društva, jer se veliki broj zemalja ne želi baviti njima.

Izlaganje u sklopu Konferencije održala je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Govoreći na temu “Pravo djece na sigurno odrastanje” zamjenica je napomenula kako se promijenio tradicionalni pogled na djetinjstvo i dijeteDijete nije samo aktivan član zajednice, već stvara nove vrijednosti, ima pravo na samopoimanje, na poimanje svijeta oko sebe te je istovremeno autonomno i ovisno biće koje se ne može realizirati i preživjeti bez interakcije iz okoline i uzajamnog primanja i davanja. Na kraju izlaganja zaključila je kako djeca nisu osobe u nastajanju, već jesu osobe i imaju sva prava kao i odrasli.

Osim sutkinje Winter i zamjenice gradonačelnika, izlaganja je održala i ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava koja je govorila o temi “Prava djece na obitelj”, dok je ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger pobliže predstavila temu “Pravo na obrazovanje”

Odbor mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba su predstavljali Fran i Luka koji su održali izlaganje s nazivom “Pravo na mišljenje”.

Izlaganje Odbora mladih Poliklinike o iskustvu i mišljenju mladih u Hrvatskoj u provedbi i poštivanju prava djece

Predstavili su iskustva i mišljenje mladih u Hrvatskoj u provedbi i poštivanju prava djece, a Luka i Fran su naglasili temeljne vrijednosti koje im pravo na mišljenje pruža: samostalnost, važnost i hrabrost.

Slušati i čuti mišljenje drugih i naučiti uvažiti i kad se ne slažeš, te omogućiti da smo mi mladi doista uključeni i uvaženi u za nas važnim pitanjima – na lokalnoj, nacionalnoj pa i svjetskoj razini, naglasili su kao temelje Konvencijom zagarantiranih prava djece.

“Danas smo ovdje ne samo kao Odbor, već kao biti glas onih socijalno isključenih i izoliranih, i želimo utjecati na one koji odlučuju da poboljšaju život djece i mladih čija su prava ugrožena, koji su naši prijatelji, poznanici, ali i ona nama nepoznata djeca, svi oni koji pate a koji su u društvu nevidljivi i sami”,  istaknuo je Fran i dodao:

„Želimo da nas se uključi od početka, ne samo „kad je zgodno“, i da nas se čuje i shvati ozbiljno u donošenju odluka. Ja mogu učiti od vas, vi možete učiti od mene, možemo učiti jedni od drugih.“ 

Predstavnici Odbora mladih naglasili su i važnost podrške odraslih djeci i mladima.

“Važno nam je znati kome možemo otići i obratiti se kada mi je to potrebno. Zato sada želimo zahvaliti Ravnateljici Poliklinike prof.dr.sc. Buljan Flander i našim savjetnicama, psihologinjama Elli i Anamariji, što su nam podrška i tu za nas“, rekao je Luka.

Završne govore održale su dr. sc. Lana Petö Kujundžić, te u ime Ravnateljice Poliklinike doc. dr. sc. Bruna Profaca, koje su objedinile zaključke govornika.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik Ravnateljice i voditelj Odjela dnevne bolnice prim. Domagoj Štimac, dr. med., dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, voditeljica Odjela za
dijagnostiku i tretman, doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, pomoćnica Ravnateljice zakvalitetu zdravstvene zaštite te psihologinje Ana Raguž i Dora Vranjican, kao i
voditeljice Odbora mladih, psihologinje Ella Selak Bagarić i Ana Marija Španić.

Print Friendly, PDF & Email