U okviru 5. tjedna psihologije u Hrvatskoj koji se održava od 20. do 26. veljače 2012. psihologinja Poliklinike Vlatka Križan 21. veljače održala je  u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar predavanje na temu “Dinamika obitelji-utjecaj na dijete”.

Tjedan psihologije u Hrvatskoj organizira Hrvatsko psihološko društvo s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti  pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice, a kroz vrlo široki spektar djelatnosti koje će se tijekom tog tjedna događati diljem Hrvatske. Zašto baš tjedan od 20. do 26. veljače? Zbog toga jer u tom tjednu pada 20. veljače, dan kada je 1953.godine utemeljeno Hrvatsko psihološko društvo.

Jedan od važnih ciljeva ovog događanja jest razotkrivanje mita da samo osobe s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja posjećuju psihologe što je, na žalost, veoma često stereotipno gledanje na psihologiju i posao psihologa. Nasuprot ovakvom mišljenje, cilj nam je pokazati svu širinu posla psihologa kroz različite vidove primjene struke u zajednici te kroz rad s potpuno zdravim pojedincima i skupinama. Naravno, činjenica je da se dio psihologa bavi kliničkom praksom i radi s ljudima s psihičkim poteškoćama. Ali, isto tako, moramo se složiti da je vrijeme za pokušaj promjene javne percepcije naše struke kao isključivo kliničke te isto tako za pokušaj jasnijeg pozicioniranja naše struke u odnosu na druge profesije koje se bave mentalnim zdravljem.

Raspored događanja u okviru 5. Tjedna psihologije u različitim gradovima Hrvatske možete pogledati ovdje.

Print Friendly, PDF & Email