Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba aktivno sudjelovala je i na IV.znanstveno-stručnom skupu posvećenom pitanjima nasilja pod nazivom Nasilje i mentalno zdravlje – interdisciplinarni pristup, održanom u Osijeku na Filozofskom fakultetu od 29.studenog do 1.prosinca 2012.g.

Dr.Domagoj Štimac, dječji psihijatar i Renata Ćorić Špoljar, psihologinja, organizirali su okrugli stol s temom ”Emocionalno zlostavljanje djeteta – uloga i odgovornost sustava, iskustva i dileme”, na kojem su sudjelovali Dunja Baraban iz Kliničkog bolničkog centra Osijek s odjela za pedijatriju, Hrvoje Vidaković iz Centra za socijalnu skrb Osijek, Darko Ćorković iz Policijske uprave Osječko-baranjske te Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu. Jedan od ciljeva okruglog stola bio je podijeliti iskustva i dileme stručnjaka raznih profila iz različitih institucija sustava koji se bave problematikom emocionalnog zlostavljanja, a kako bi se pokušalo jasnije definirati i izjednačiti kriterije u prepoznavanju tog problema. Izlaganje je imao i dr.Domagoj Štimac koji je naglasak stavio na posljedice koje se u kliničkoj praksi opserviraju kod emocionalno zlostavljane djece te ukazao na neophodnu multidisciplinarnost u pristupu toj problematici. Također se tijekom okruglog stola ukazala potreba za identifikacijom resursa u različitim segmentima sustava koji će stručnjacima pomoći oko rješavanja postojećih dilema te doprinijeti efikasnijoj prevenciji i intervenciji u suočavanju i razrješenju problematike emocionalnog zlostavljanja.

Skupu su svoj doprinos dale i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike te Vlatka Križan, psihologinja, Nikolina Škrlec, socijalna radnica, Dora Kralj, socijalna pedagoginja i Renata Zdenković, psihijatrica. Stručnjakinje su putem poster prezentacije, a kroz prikaz slučaja, naglasile važnost multidisciplinarnog pristupa u procjeni i tretmanskom radu s djecom koja imaju višestruka traumatska iskustva.

Skup su organizirali Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i Društvo psihologa Osijek, suorganizatori su bili Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo, a pokrovitelj skupa bila je pravobraniteljica za djecu gospođa Mila Jelavić.

Više informacija o samom skupu, programu i sudionicima može se vidjeti na web stranici Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Print Friendly, PDF & Email