U sklopu projekta “Nasilje je OUT!” koji provodi Udruga Ad astra s partnerima Osnovnom školom Donji Kraljevec i Osnovnom školom Draškovec  tijekom dva vikenda (20. i 21. te 27. i 28. studenog 2020. godine) stručnjakinje Poliklinike Marjeta Knez Turčinović, dr.med. psihijatar, subspec. psihoterapije, Dora Kralj, prof. socijalni pedagog, Vlatka Križan, prof. klinički psiholog i Nikolina Škrlec, dipl. socijalni radnik, grupni analitičar održale su putem Zoom aplikacije ciklus edukativnih radionica za stručne suradnike u školama na temu vršnjačkog nasilja.

Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Općine Donji Kraljevec te Međimurske županije.

Ciklus radionica bio je podijeljen u dva vikenda, a pratilo ih je 16 sudionika. Prvi vikend je bio temeljen na kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima te iskustvu stručnjakinja Poliklinike prikazan kroz slučajeve, a drugi dio je bio radioničkog i interaktivnog tipa. U radionicama su osim izlaganja o pojavnosti, prevenciji i obrascima vršnjačkog nasilja, razgovoru s djetetom i suradnji s roditeljima, iznijete mogućnosti podrške djeci koja trpe nasilje i koja čine nasilje s naglaskom na odgovornost i važnost odraslih u prepoznavanju potreba djece i mladih te važnosti intersektorske suradnje i bržeg djelovanja svih uključenih.

Također je zaključeno da prevencija nasilja treba početi od vrtićke dobi, ali je bitno da se, ne jednom kada se dogodi nasilje, nego svaki dan s djecom i u školama i u vrtićima i kod kuće razgovara o nasilju i o tome što umjesto toga mogu učiniti, na koji način ga mogu spriječiti te na koji način uključiti djecu promatrače u prevenciju vršnjačkog nasilja.

Print Friendly, PDF & Email