U sklopu Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti stručnjaci Poliklinike sudjelovali su na stručnom simpoziju “Nove i stare ovisnosti iz perspektive zdravstvenih ustanova” te stručnom predavanju „Ovisnosti o društvenim mrežama i internetu“.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, kroz niz aktivnosti kojima se nastoji produbiti svijest javnosti o ovom ozbiljnom problemu današnjice. Obilježavanjem se nastoji upozoriti javnost na problem ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivno suočavanje. Osim ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, posljednjih godina pažnja stručne i znanstvene zajednice sve je više usmjerena na ponašajne ovisnosti, među kojima se kod djece i mladih posebno ističe prekomjerna upotreba suvremenih tehnologija.

U Zagrebu je ovim povodom 9. prosinca održan stručni simpozij “Nove i stare ovisnosti iz perspektive zdravstvenih ustanova”, na kojem su prikazane najnovije spoznaje o prevenciji, dijagnostici i liječenju ovisnosti s naglaskom na stare i nove ovisnosti. Simpozij je održan u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo te Doma zdravlja Zagreb-Zapad.

U koautorstvu sa psihologinjom Teom Brezinšćak prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je održala izlaganje pod nazivom „Cijeli dan pred ekranima – prepoznajemo li granicu prekomjernog korištenja suvremenih tehnologija kod novih generacija?“. U izlaganju je pružila pregled znanstvenih istraživanja o prekomjernoj upotrebi suvremenih tehnologija kod djece i mladih, uključujući i nalaze sveobuhvatnog istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike o navikama djece na društvenim mrežama, o rizicima prekomjerne upotrebe za socioemocionalnu dobrobit djece i mladih te čimbenicima koje djecu i mlade izlažu riziku, odnosno štite od problematičnih obrazaca korištenja. Pritom je posebno istaknula odgovornost društva, odnosno svih pojedinaca koji ga čine, u prevenciji rizičnih navika korištenja te podršci djeci koja iskazuju ovisničke obrasce ponašanja.

Istoga je dana u organizaciji Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga u Zaboku održano stručno predavanje „Ovisnosti o društvenim mrežama i internetu“. Stručno predavanje pobudilo je velik interes te okupilo ravnatelje, odgajatelje, učitelje i stručne suradnike u odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, te predstavnike Zavoda za zapošljavanje KZŽ.

Psihologija Tea Brezinšćak tom je prilikom održala predavanje “Vrli novi svijet: kako sačuvati sigurnost i dobrobit djece u virtualnom svijetu?”, usmjerivši se na pitanja utjecaja suvremenih tehnologija na dječji razvoj, zaštite djece od potencijalno štetnih načina korištenja, iskustava i sadržaja u virtualnom svijetu, te mogućnostima poticanja konstruktivnih i odgovornih navika korištenja suvremenih tehnologija u dječjoj dobi. Pritom je istaknula odgovornost svih članova društva, ali i potrebu za podrškom odraslima u svijetu koji se brzo mijenja kako bi mogli uhvatiti korak i podržati djecu na putu odrastanja.

Da trendovi u Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđuju iznijete nalaze istraživanja i iskustva Poliklinike, u svojim su izlaganjima potvrdile Sandra Kos iz Obiteljskog Centra Centra za socijalnu skrb u Krapini te Andreja Jurić iz Policijske uprave Krapinsko zagorske, koje su skup obogatile vlastitim iskustvima u radu s djecom i mladima.

Izvori fotografija sa stručnog predavanja „Ovisnosti o društvenim mrežama i internetu“: http://www.kzz.hr/velik-interes-na-predavanju-o-ovisnosti

Print Friendly, PDF & Email