Po prvi put u Zagrebu je održan 22. po redu kongres Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) od 30. rujna do 1. listopada 2016. Osnovna tema kongresa bila je „Autonomija i osjećaj pripadnosti”. Na kongresu su bili aktivni stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Socijalna radnica Poliklinike za zaštitu djece prof. Nikolina Škrlec te psihologinje dr.sc. Bruna Profaca i prof. Vlatka Križan sudjelovale su na predkongresnoj radionici „Tko smo i gdje pripadamo – putovanje kući kroz snove, simptome i iskustva iz odnosa“ koju su održali Reinhard Hauser i Zora Subotić. Psihologinje Poliklinike Ana Marija Španić i Tea Brezinšćak sudjelovale su na predkongresnoj radionici „Sposobnost da se povežemo i hrabrost da razlikujemo“ koju je održala Ljiljana Bastaić.

Nakon predkongresnih radionica na samom kongresu su u ime Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba aktivno sudjelovale psihologinje dr.sc. Bruna Profaca, Ana Marija Španić i Tea Brezinšćak, s poster izlaganjem na temu „Broken trust – autonomy and belonging in therapeutic work with child sexual abuse“ gdje su kroz teoriju i prikaz slučaja prikazale adresiranje potreba za autonomijom i pripadanjem kroz različite faze Trofaznog modela Judith Herman u radu s traumatiziranom djecom. Psihologinja Mia Roje je prezentirala poster na temu „Integrative approach versus eclecticism in neuro-linguistic programming“. Kongresu je također prisustvovao psiholog Dominik Šmida.

Europska asocijacija za psihoterapiju (EAP) okuplja 128 organizacija iz 41 europskih zemalja i više od 120 000 psihoterapeuta. Ovaj kongres EAP-a organizirao je Savez psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH), organizacija usmjerena razvoju i promicanju psihoterapije sukladno europskim standardima, radi osiguranja uvjeta za uspostavu zvanja psihoterapeuta i ujednačavanja psihoterapijske prakse, i suorganizator Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu. Kongres su otvorili Jadran Morović, predsjednik Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske i Celia Scanlan, predsjednica Europske asocijacije za psihoterapiju, uz pozdravno predavanje gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Pozvana predavanja na kongresu održali su Lynne Jacobs, suosnivačica Pacifičkog Gestalt Instituta te analitičarka treninga i supervizije Instituta za suvremenu psihoanalizu u Los Angelesu, Reinhard Hauser, švicarski psiholog i psihoterapeut, supervizor i viši trener u području procesnog rada, Jette Simon, klinička psihologinja i terapeutkinja za parove, direktorica Instituta za integrativnu terapiju za parove u Washingtonu i Centra za emocionalno fokusiranu terapiju u Kopenhagenu te Graham Barnes, psihoterapeut, učitelj, predavač i pisac aktivan u području kibernetike psihoterapije.

Specifične teme kongresa bile su sljedeće:

• znanstveni temelji psihoterapije (istraživanja, metode, evaluacija tretmana, propedeutika)

• autonomija psihoterapije i mogućnosti povezivanja (status psihoterapije kao struke, suradnja među pravcima, suradnja s drugim disciplinama, psihoterapija u zajednici, politike zaštite mentalnog zdravlja, dodirne točke različitih pravaca, podpravci unutar pravaca)

• odnos autonomije i osjećaja pripadnosti u psihoterapijskom procesu (osobna, partnerska, grupna terapija, autentičnost)

• izazovi intimnosti u suvremenom svijetu (seksualnost, ovisnost, narcizam, virtualni svijet, virtualni odnosi)

• psihoterapija osoba sa psihotičnim simptomima (interdisciplinarna suradnja, psihoterapija i farmakoterapija, psihotična komunikacija, sistemski pristup, Open dialogue i slična iskustva)

• etika i etičnost u psihoterapiji (anonimnost, povjerljivost, izlaganje klijenata u javnosti, ovisnost o moći, poštivanje klijentovog integriteta, promoviranje psihoterapijske prakse, biznis u psihoterapiji, korištenje novih medija i tehnologija, transfer i kontratransfer, supervizija, načini na koje razgovaramo s klijentom – estetika u psihoterapiji)

Na kongresu su psihoterapeuti iz različitih zemalja i psihoterapijskih područja ujednili snage te prikazali i razmjenjivali svoja iskustva u radu kroz usmena izlaganja, okrugle stolove, izlaganja uz diskusiju, prikaze slučajeva i radionice.

Više o samom kongresu i programu kongresa možete pronaći na službenim stranicama kongresa.

Print Friendly, PDF & Email