Predstavljanje novog sveučilišnog udžbenika Nasilje nad djecom i među djecom
Stručnjaci Poliklinike sudjelovali su na 20. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa, koja je ove godine održana u Dubrovniku, od 07. do 10. studenog. Tema konferencije bila je “Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva”.


Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander organizirala je okrugli stol, pod nazivom “Manipulacija djecom u postupku razvoda braka”, na kojem je govorila o iskustvima vještaka psihologa iz Poliklinike s obzirom na slučajeve manipulacije i važnosti koordinacije stručnjaka u tim slučajevima. Dr. Marija Bačan je sa psihijatrijskog stajališta govorila je o emocionalnim posljedicama kod djece izložene manipulaciji, dok je psihologinja Dragana Matešković iznijela etičke dileme i smjernice za klinički rad s djecom koja su izložena manipulaciji.

Osim stručnjaka Poliklinike, na okruglom stolu je govorila i dr.sc. Larisa Buhin, i to o definiranju koncepta “najbolji interes djeteta” te je prikazala učinkovite intervencije stručnjaka iz SAD-u vezano uz slučajeve manipulacije djecom. Uvažena gošća okruglog stola, potpredsjednica Vlade i Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić preliminarno je predstavila planirane izmjene obiteljskog zakona, kojim će se nastojati regulirati manipulacija roditelja djecom u postupku razvoda braka.

Dr.sc. Bruna Profaca također je sudjelovala na konferenciji, s radom „Roditeljski stres: istraživanja i mogućnosti pružanja podrške“ u okviru simpozija “Doživljaj roditeljstva” te kao moderator na sekciji „Roditeljstvo i obitelj“.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander također je bila gost na okruglom stolu „Nastavni sadržaji iz psihologije obitelji, braka, partnerstva i roditeljstva na studijima psihologije u RH, pri čemu je govorila o kolegiju „Kompetentno roditeljstvo“ na Hrvatskim studijima, čiji je nositelj, a predavač je psihologinja Poliklinike, Marija Krmek. U suradnji s Hrabrim telefonom, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i dr. Domagoj Štimac prezentirali su i tri postera, s temama „Suicidalne namjere u telefonskom i e-savjetovanju: etičke dileme i iskustva Hrabrog telefona“, „Iskustvo zlostavljanosti i suicidalnost djece i mladih“ te „Snaga obitelji – savjetovanje i podrška djece i roditelja“.

Na konferenciji je također predstavljen i novi sveučilišni udžbenik „Nasilje nad djecom i među djecom“, autorica dr.sc. Vesne Bilić, prof.dr.sc. Gordane Buljan Flander i Hane Hrpka, prof.psih.

Ovogodišnji konferencijski program je bio izuzetno bogat i poticajan i potvrdio je važnost teme konferencije u svim područjima rada psihologa.

Print Friendly, PDF & Email