U zajedničkoj organizaciji Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež održan je stručni skup “Mentalno zdravlje djece u suvremenom društvu”. Cilj skupa bio usmjeren unapređivanju kompetencija stručnjaka u radu s djecom  s najčešćim razvojnim, emocionalnim ili ponašajnim poteškoćama te djecom izloženom stresnim i traumatskim iskustvima, kao i usmjeravanju prema podršci roditeljima. Održan je 20. ožujka u prostoru Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Skup su otvorile ravnateljice obiju ustanova: ispred Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, a ispred Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež dr.sc. Vlatka Boričević Maršanić. Moderatorica  skupa bila je dr.sc. Bruna Profaca, psihologinja Poliklinike.

Izlaganja, predavanja, diskusija

U prvom izlaganju dr. Davorke Šarić pod nazivom „Anksiozno i depresivno dijete – uzroci te kako pomoći djetetu, obitelji i školi?“ dat je pregled dijagnostičkih kriterija te terapijskih pristupa u radu s anksioznom i depresivnom djecom. Autorice ovog izlaganja su: Dr. Davorka Šarić, dr. Ljubica Paradžik i dr. Ljiljana Karapetrić Bolfan iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež

Dr. sc. Bruna Profaca prezentirala je temu „Roditeljski stres – kakvu podršku trebaju roditelji?“  (izlaganje u koautorstvu sa Senom Puhovski, prof., psihologinjom iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba). Naglasak je na humanističkom pristupu u radu s djecom koji uključuje i savjetodavni rad s roditeljima, osobito s onima koji u situaciji općeg stresa mogu doživljavati intenzivniji roditeljski stres.

Dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić u izlaganju „Nemirno, impulzivno i razdražljivo dijete – diferencijalna dijagnostika i tretman“ (u koautorstvu s dr. Antonijom Nikolinom Domokuš) prikazala je važnost  diferencijalno dijagnostičke obrade djece s navedenim poteškoćama koje najčešće opažaju roditelji i nastavnici, te mogućnosti terapijskog rada i iskustva u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

Predavanje pod nazivom „Izazovi odrastanja uz suvremene tehnologije – podrška djeci uključenoj u elektroničko nasilje“ održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander,u koautorstvu s Teom Brezinšćak, mag. psych. i Ana Marijom Španić, mag. psych. iz Poliklinike. za zaštitu djece grada Zagreba. Prikazana su istraživanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba u suradnji s Hrabrim telefonom, ali i izazovi stručnog rada s djecom koja pripadaju prvoj generaciji koja odrasta uz svakodnevnu prisutnost elektroničke komunikacije. Naglašena je važnost preventivnog djelovanja s djecom, njihovim roditeljima i nastavnicima.

Na kraju je dr. Domagoj Štimac, psihijatar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održao predavanje na temu „Sport kao terapijska podrška traumatiziranoj djeci“ te je istaknuta važnost podrške djeci kao zaštitnog faktora prvog reda u oporavku od traumatskih iskustava, kao i specifične dobrobiti koje su povezane s podrškom u sportskim aktivnostima.

U diskusiji koja je uslijedila na kraju skupa sudionici su se usmjerili na suradnju u  različitim sustavima, naročito u području obrazovanja i zdravstva, a sve u najboljem interesu djeteta. Ovaj skup je bio i prilika za razmjenu iskustava i kontakata između stručnjaka koji rade s djecom. Naglašeno je kako se danas stručnjaci u svakodnevnom radu s djecom i mladima susreću s nizom izazova: novim dijagnostičkim kriterijima u području mentalnog zdravlja, važnošću sistemskog pristupa u radu s djecom i mladima te novim izazovima suvremene tehnologije koji se postavljaju kako pred djecu, tako i pred njihove roditelje, nastavnike i druge stručnjake koji s njima rade.Print Friendly, PDF & Email