Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba nastavlja, sad već dugogodišnju, suradnju sa slovenskim  Obiteljskim institutom Bližina. Taj je institut u suradnji s Udrugom bračnih i obiteljskih terapeuta Slovenije organizirao stručnu edukaciju koju je naša ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani proteklog vikenda, 30. studenog i 1. prosinca 2018.

U sklopu edukacije “Metode i tehnike forenzičnog intervjua s djetetom koje je bilo žrtva spolnog zlostavljanja” ravnateljica je predstavila znanstvene spoznaje vezane uz prirodu traume zlostavljanja u dječjoj dobi i dječjeg razvoja. Naglasak je stavila na strategije prilagodbe procesa forenzičnog ispitivanja djece prema znanstveno utemeljenim protokolima, s ciljem prevencije retraumatizacije djeteta te dobivanja forenzički valjanih informacija.

Edukaciji su prisustvovali slovenski stručnjaci iz područja socijalne skrbi djece, psiholozi, psihijatri te bračni i obiteljski terapeuti. Sudionici su prepoznali seminar kao izuzetno koristan za one koji se u svojoj profesionalnoj praksi susreću sa spolno zlostavljanom djecom. Ova vrsta edukacije u Sloveniji pomaže pri podizanju svijesti o dosljednoj primjeni mehanizama za smanjenje ponovne traumatizacije.

 

Print Friendly, PDF & Email