Udruga Most i kazalište PlayDrama iz Splita od 17. do 25.9.2009. ostvarit će projekt UDARAC koji ima za cilj senzibilizirati javnost za problematiku nasilja među mladima i potaknuti stručnjake na iznalaženje kvalitetnih načina prevencije i suradnje.

Kazalište PlayDrama je novi projekt splitskog glumca i pisca Elvisa Bošnjaka koji želi u Splitu pokrenuti novo, angažirano kazalište. Prva predstava “Udarac” odnosi se na sukob maloljetnika s tragičnim posljedicama. Autori su Andres Veiel i Gesine Schmidt, a redatelj predstave je Martin Kočovski.

Udruga Most punih deset godina provodi program vršnjačke pomoći u radu s mladima u riziku i stručni savjetodavni rad s mladima s poremećajem u ponašanju i njihovim roditeljima.

Projekt UDARAC će udruga Most i kazalište PlayDrama provesti kroz različite medije i u suradnji sa brojnim institucijama iz područja socijalne skrbi, policije, pravosuđa, prosvjete, kulture…Raznoliki sadržaj projekta trebao bi biti udarac javnosti i poticaj stručnjacima na veću povezanost i iznalaženje boljih modaliteta u radu s mladima, posebice s mladima s poremećajem u ponašanju.

Projekt ima dvije faze (tjedan aktivizma u rujnu i rad mladih tijekom školske godine 2009./10. U tjednu aktivizma uz predstavu “Udarac” čija je premijera 17.rujna u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka, bit će otvorena dokumentarna izložba s podacima o nasilju među mladima, potom izložba plakata na otvorenom, održat će se više javnih tribina, debata mladih te stručni skup u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu, institucijama obrazovanja, pravosuđa i socijalne skrbi na temu nasilja među mladima s naglaskom na važnost intervencije i rada s rizičnim obiteljima.

Uz stručnjake koji su gosti nekoliko tribina na ovu temu – dr. Mirjana Nazor, prof Krešimir Krolo, prof. Sven Marcelić , 21. rujna 2009. gost predavač na tribini u Gradskoj knjižnici Marko Marulić bit će i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Također, na dokumentarnoj izložbi u Galeriji konzervatorskog zavoda u Splitu, uz statističke podatke i rezultate više istraživanja, bit će prezentirani i rezultati istraživanja koja su proteklih godina provodili stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba na temu nasilja među djecom i mladima te prevalencije zlostavljanja djece i mladih u Hrvatskoj.

Pozivamo vas da svojim sudjelovanjem i interesom podržite ovaj projekt, a više o projektu i organizatorima možete naći na web stranicama www.most.hr i www.playdrama.hr

Print Friendly, PDF & Email