Čitanje slikovnica s djecom roditeljima, ali i stručnjacima omogućuje razumijevanje dječjih interesa, upoznavanje njihovog svijeta, a također i educiranje o važnim temama na djeci zabavan način. Naše stručnjakinje napisale su recenzije za pet nedavno objavljenih slikovnica koje na vrlo maštovit i zabavan način, djeci prilagođenim jezikom i bliskim temama, kroz likove s kojima se djeca s lakoćom mogu identificirati, osim na čitanje od najranije dobi aktivno potiču i na razmišljanja o temama različitosti/jednakosti, emocija i suočavanja s brigama i teškim iskustvima u dječjoj dobi, odnosno vrlo otvoreno progovaraju o temama mentalnog zdravlja.

1. »Koronko želi u vrtić i školu« (autori: Ante Kolak, Ivan Markić, Vesna Vlahov)

Slikovnica „Koronko želi ići u vrtić i školu“ sjajno je edukativno-zabavno djelo za one najmlađe, a izvrstan alat za nas koji radimo s djecom ili sudjelujemo u njihovom odgoju. Autori su izvrsnim ilustracijama, edukativnim sadržajem, toplim i entuzijastičnim pristupom, posve prilagođenim i djeci bliskim rječnikom na slikovit, zabavan i duhovit način, bez izazivanja straha i panike, a potičući poželjna i željena ponašanja, najmlađima uspjeli približiti vrlo složenu i aktualnu tematiku koja nas mjesecima sve zaokuplja. Identificiranjem s likovima iz slikovnice djeca će kroz igru i zabavu imati mogućnosti informirati se, ali i razumjeti važnost empatije i odgovornog ponašanja tijekom pandemije. Slikovnica „Koronko želi ići u vrtić i školu“ sjajan je poticaj i nama odraslima, stručnjacima i roditeljima za razgovor s djecom i njihovo razumijevanje doživljaja, osjećaja i misli vezanih uz pandemiju, virus, zarazu, a naposljetku i odgovornost.

Vjerujem da će ova slikovnica probuditi i potaknuti mnoge razgovore, a onima najmlađima bit će omiljeno svakodnevno štivo. Duboko vjerujem da će se često nalaziti u našim i dječjim ručicama, na radnim stolovima naših ordinacija, biti čitana na školskim klupicama, i do sutrašnjeg ponovnog čitanja čekati na vrtićkim policama, a sigurna sam da će biti čest gost i u mnogim obiteljima.

prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja 

2. »Ada Vijugica, znanstvenica« (autori: Andrea Beaty, David Roberts)

Slikovnica „Ada Vijugica, znanstvenica“govori o dječjoj velikoj snazi – znatiželji i istraživanju, koje im je važno osigurati u odgoju, jednako kao brigu i njegu. Svima nam je jednom kad smo bili djeca svijet oko nas bio velik, pun čuda i fascinantan, u što nas Ada Vijugica uspješno vraća prekrasnim riječima i slikama. Djeci ćemo najbolje govoriti i najbolje ih čuti stavljajući se u njihove cipele, pozivajući ono naše unutarnje dijete na igru. Kroz ovu slikovnicu svima odraslima koji rade i žive s djecom otvara se prozor u svijet vlastitog djeteta i djeteta ispred nas, uz stalni podsjetnik da je važno slijediti svoje snove i držati živom želju za znanjem.

prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja 

3. »Gitina briga« (autor: Tom Percival)

Slikovnicom „Gitina briga“  autor slikovito, kroz djeci bliske likove i sadržaj priče  progovara o teškoćama koje se kod djece mogu javiti na emocionalnom planu tijekom djetinjstva. Čitanjem ove priče odraslima koji brinu od djeci pruža se poticaj za razgovor s djecom o važnosti dijeljenja svojih osjećaja i briga, za otvaranje teme o raznim vrstama briga i teškoća koje ih mogu mučiti. Roditeljima, nastavnicima i stručnjacima ova slikovnica osim kao izvrstan edukacijski alat na temu mentalnog zdravlja može poslužiti i kao prilika da se djeci približe, upoznaju njihov unutarnji svijet briga, ali i potreba, a što otvara mogućnosti da im budu podržavajuće figure tijekom odrastanja.

prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja 

4. »Posve Norman« (autor: Tom Percival)

Slikovnica „Posve Norman“ poticajno je i radosno štivo za one najmlađe, a autor kroz ilustracije, na zabavan i simpatičan način,  djeci prilagođenim jezikom  govori o temi jedinstvenosti osobina i talenata svakoga djeteta, a koje ponekad tijekom odrastanja mogu postati izvor brojnih briga i strahova. Identifikacijom s likovima ove slikovnice oni najmlađi potiču se na promišljanja o prihvaćanju i toleranciji različitosti osobina ne samo sebe nego i drugih osoba u svom okruženju, posebice vršnjaka. Odraslima koji sudjeluju u odgoju djece – roditeljima, odgajateljima i stručnjacima ova slikovnica može biti sjajan alat za poučavanje djece adekvatnim načinima suočavanja s različitostima, ali i jednakostima,  koje će većina djece zasigurno doživjeti, a i susresti na svom putu odrastanja.

 Ana Raguž, psihologinja

5. »Sofija tvrdoglavica, buduća predsjednica« (autori: Andrea Beaty, David Roberts)

Slikovnica „Sofija tvrdoglavica, buduća predsjednica“podsjeća na činjenicu da svi imamo mogućnost raditi promjene i biti promjene u društvu, da nitko od nas nije premalen ili pretihog glasa da bi ga se vidjelo i čulo. Svima velikima koji će čitati i gledati ovu slikovnicu sa svojim malima omogućit će da saznaju njihove želje, mišljenja i interese, koje će im pomoći razvijati.

Mia Roje Đapić, psihologinja

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email