Simpozij „Neurorazvojni poremećaji – Izazovi i terapijske mogućnosti“

Na poziv organizatora, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc.prim.dr.sc. Vanja Slijepčević Saftić  sudjelovala je na simpoziju pod nazivom  „Neurorazvojni poremećaji – Izazovi i terapijske mogućnosti“ u organizaciji Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC-a Osijek, uz podršku Hrvatskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju pri Hrvatskom liječničkom zboru. Također, u radu simpozija sudjelovao je i specijalizant dječje i adolescentne psihijatrije, naš dr. Janko Večerina.

Tijekom dva dana više od 30 predavača iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije, pedijatrije, genetike i pedijatrijske neurologije, školske medicine, te psihologije, iz različitih aspekata svojih struka, govorili su o temama vezanim uz neurorazvojna odstupanja u dječjoj dobi. Najviše pozornosti bilo je posvećeno  temama vezanim uz autizam, uz iznimno interesantna predavanja o najnovijim genetičkim i neurološkim spoznajama, kako iz područja etiologije i uzroka, tako i o strategijama terapije.

Druga važna tema bila je vezana uz  ADHD i ADD, te sve varijante ovoga odstupanja, diferencijalno dijagnostičke kriterije i terapijske pristupe. Osobita pozornost posvećena je pitanju mogućnosti ostvarivanja prava djece i mladih, kako sa osvrtom na dostupnost zdravstvene skrbi, tako i na socijalna prava, te prava na obrazovanje.

Print Friendly, PDF & Email