Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je proteklog petka, 13. rujna 2019. u Sarajevu predavanje “Zanemarivanje djece: Razvojne i praktične implikacije za stručnjake”. Predavanje je u suradnji sa Poliklinikom organizirao World Vision BiH u sklopu svoje kampanje #ItTakesAWorld /#VrijedniPažnje koja već godinu dana aktivno radi na podizanju javne svijesti o problemu zanemarivanja u Bosni i Hercegovini. Veliki interes skoro 200 stručnjake iz oblasti zdravstva, centara za socijalnu skrb obrazovanja, policije, domova zdravlja, vjerskih zajednica, domova za nezbrinutu djecu, nevladinih organizacija pokazuje važnost podizanja svijesti stručnjaka o problemu zanemarivanja djece. Svi oni u svom fokusu rada imaju zaštitu djece i njihovog najboljeg interesa. Tijekom predavanja svi sudionici su istakli važnost osnaživanja kroz edukacije ovakvog tipa i u budućnosti.

Kroz svoj moto „Vrijedni pažnje“ World Vision BiH radi na osnaživanju mladih da kažu svoje mišljenje i zagovara podizanje javne svijesti o problemu zanemarivanja djece. Kroz kampanju se mladima nudi mogućnost rasta i razvoja, nudi im se priliku za susrete s drugim i drugačijim, da razvijaju svoje talente i sposobnosti kroz dodatno neformalno obrazovanje i druženje.

Tijekom prošlotjednog predavanja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je govorila o značaju ranog prepoznavanja zanemarivanja, o vrstama i oblicima zanemarivanja, povijesnom pregledu zanemarivanja, vrstama privrženosti i zašto je ona važna kasnije u odraslosti, te o Konvenciji o pravima djeteta. U drugom dijelu predavanja bilo je riječi o procjenama zanemarivanja, izazovima mjerenja indikatorima zanemarivanja, o načinu prepoznavanja djeteta koje je zanemareno, te o tomu kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu, kako raditi multidisciplinarno, kako se postupa u slučaju zanemarivanja djeteta i kakav je učinak zanemarivanja na različite segmente razvoja djeteta.

U zaključnom dijelu predavanja prof. dr. sc. Buljan Flander je naglasila odgovornost svakog pojedinca za zaštitu djece, da je šutnja i zatvaranje očiju od problema zanemarivanja i zlostavljanja znak podrške zlostavljačima, te je pozvala nazočne da ne bježe od razgovora sa djecom, da ih uče primjerenim oblicima ponašanja i da im svojim primjerom i zaštitom pokazuju da je svijet sigurno mjesto za njih unatoč traumatskom iskustvu koje su preživjeli.

Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander zahvalila je posebno Dragani Bulić na sjajnoj organizaciji i okupljanju tolikog broja stručnjaka te dr. Goranu Čerkezu iz Ministarstva zdravlja BiH koji se također obratio okupljenim stručnjacima.

Mladi uključeni u kampanju World Vision #VrijedniPažnje dali su također vrijedan doprinos, govoreći o temi zanemarivanja djece iz aspekta mladih. Veselimo se njihovom dolasku u Zagrebu u posjet našem Odboru mladih kako bi organizirali i neke zajedničke akcije na relaciji Zagreb – Sarajevo.

 

Print Friendly, PDF & Email