RTL: “Sedmorica nasrnula na beskućnika, a roditelji jednog od nasilnika sve prijavili policiji: ‘Htio sam ispasti mangup na krivi način'”

RTL Vijesti su 14. travnja 2021. objavile prilog novinarke Nataše Vidaković o slučaju napada skupine maloljetnika na beskućnika iz Podsuseda. Snimka događaja postala je viralna na društvenim mrežama uz brojne komentare i osude počinitelja. Stručna sugovornica u prilogu je psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić:

“Snimka iz Zagreba koja kruži društvenim mrežama potresla je Hrvatsku. Skupina maloljetnika iz zagrebačkog Podsuseda napala je lokalnog beskućnika. Prvo su ga vrijeđali, a onda i fizički nasrnuli na njega. Na snimci se spominju i prezimena mladića, pa je policija brzo došla do počinitelja.

Sedmorica maloljetnika protiv lokalnog beskućnika. Tako su fair play zamislili dječaci koji su u nedjelju navečer verbalno, a potom i fizički nasrnuli na čovjeka u parku pored trgovine u centru zagrebačkog naselja Podsused. Snimka se ubrzo proširila društvenim mrežama i izazvala bujicu komentara te zgrozila građane.

„Nije prihvatiljvo apsolutno, bez obzira što su to mlađa djeca, mlađi maloljetnici, mlađeg uzrasta, neprihvatljivo apsolutno.“, kazala je Aleksandra Grget iz Zagreba.

„Nije to lijepo od tih mladih ljudi što rade, on je siromak neki i šta te… ne mogu ništa reći drugo, jako mi je žao za njega.“, smatra Boris Bengez.

„Pa ja sam se iznenadila jer ja tog čovjeka poznajem. Tu je često i on je lokalni, ovoga… mislim, on je dobar“. rekla je Marija Ljubušić.

50-godišnjaka danas nismo susreli na starom mjestu gdje provodi dane jer je, potvrđuju nam iz policije, jutros pozvan da da svoj iskaz.

“Upoznati smo i znamo za događaj, te smo pristupili utvrđivanju okolnosti pod kojima se dogodio. Ono što slijedi je obavljanje razgovora s oštećenim koje je u tijeku, a iz čega će, u ovisnosti o utvrđenom, proizaći daljnja policijska postupanja u sklopu kriminalističkog istraživanja.”((Izvor: PU Zagrebačka))

Prijavu policiji podnijeli su roditelji jednog od počinitelja, a ubrzo nakon toga uslijedile su i isprike na njegovom Instagram profilu:

Htio sam ispasti mangup na krivi način. (…) Molim vas da mi oprostite i zbog ovog ću još dosta dugo hodati pognute glave jer sam osramotio cijelu svoju obitelj i prijavljen sam od strane svojih doma zato što sam ispao glup i ako treba ispričat ću se tom čovjeku javno i ljubit mu noge.

Ovakav postupak roditelja stručnjaci pozdravljaju kao jedan od načina da se dijete suoči s odgovornošću za vlastite postupke.

“Ja bih voljela da ovaj put, kada govorimo o društvenim mrežama, reakcije nas odraslih ne bude zapravo osuđivanje te djece kao kriminalaca, kao čudovišta što smo jako često vidjeli. U ovakvim situacijama je jako bitno osuditi čin, a ne djecu. Djeci moramo dati priliku da nauče nešto iz ovoga.”, smatra psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Ella Selak Bagarić.

A sve s jasnim ciljem – da se ovakve i slične snimke i postupci više ne ponavljaju kako u budućnosti ne bismo svjedočili nasilju odraslih ljudi, umjesto maloljetnika.”

Izvor: RTL

Link: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4016116/sedmorica-nasrnula-na-beskucnika-a-roditelji-jednog-od-nasilnika-sve-prijavili-policiji-htio-sam-ispasti-mangup-na-krivi-nacin/

Print Friendly, PDF & Email