“Roditelji koji nam se javljaju su vrlo zbunjeni, jer kažu nam najprije je bila poruka “možete slati djecu, ali bolje nemojte. Onda je bilo “vi odlučite”. A sad je “vi zapravo ne možete odlučiti osim ako imate objektivne i subjektivne razloge”, a subjektivni razlozi su zapravo nejasni.« komentirala je ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander za RTL Danas 22. svibnja 2020. povratak djece nižih razreda u školske klupe. 

Novinarka Zorana Čičak Kulić u reportaži pod naslovom “Poslati dijete u ponedjeljak u školu ili ne? Premijer i ministrica Divjak poručuju da je sve sigurno” donosi:

“Da su upute trebale stići ranije i biti preciznije upozoravaju ravnatelji koji se pripremaju za povratak većeg broja učenika u školske klupe.

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi 330 je učenika nižih razreda, u ponedjeljak na nastavi trebalo bi se pojaviti njih 200.

“Moramo znati u kojoj grupi ćemo imati koliko učenika, ako prijeđemo taj broj od 20 ili koliki je kapacitet učionice, da ih podijelimo u dvije grupe. Onda moramo angažirati novu učiteljicu i organizirati sve prema uputama HZJZ-a”, rekao je ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Krešimir Supanc.

Tu su još produženi boravak i organizacija prehrane u školi, zbog čega se slažu rasporedi odmora, kao i vrijeme ručka po skupinama.

“Blagavaonica ima 13 stolova i s distancom od metar i pol tu može sjediti samo 13 učenika i zato ćemo morati ručak organizirati na holu”, rekao je Supanc.

Slično je i u Puli

Slična je situacija i u jednoj pulskoj osnovnoj školi. Pripremaju se učionice i mjeri udaljenost među klupama za 290 učenika koje očekuju od ponedjeljka.

“Najveći problem je to što imamo velik broj učenika u razredu, negdje ih ima i po 28, nezgodno je jer ih dijelimo u dvije skupine i onda će biti dvije učiteljice, a na to se djeca nisu navikla”, rekao je v.d. ravnatelja OŠ Vidikovac u Puli Predrag Dukić.

Djeci je mjesto u školi, poručuje ministrica. Svi izostanci od ponedjeljka moraju biti opravdani. Razlozi mogu biti objektivni ako je dijete bolesno, preseljeno zbog potresa ili ako je riječ o lokalnom žarištu, ali i subjektivni – ako se roditelji boje poslati djecu u školu.

“Bez straha i bojazni pošaljite djecu u školu. Ako zbog subjektivnih ili objektivnih razloga to ne učine, ispričat će se svom učitelju, to će zabilježiti i ako se radi o subjektivnim razlozima, adresirati problem za koji će se pokušati naći rješenje”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Premijer poručuje da su škole sigurne

“Nejasnoća nema, škole su sigurne i vrijeme je za povratak učenika”, poručuje i premijer.

“Ne znam što bi trebalo spriječiti roditelje i djecu da se od ponedjeljka ide u školu ako smo reaktivirali sve što se moglo reaktivirati u gospodarstvu i društvenom životu”, kazao je Andrej Plenković.

Zašto se u klupe ne vraćaju i učenici viših razreda, u Ministarstvu kažu – škole nisu projektirane tako da pod ovim uvjetima mogu primiti sve učenike. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje – ako Ministarstvo bude pitalo, napravit će procjenu.

“Ne mogu odgovoriti ovako, moram malo razmisliti, što od 5. do 8. razreda gdje je zamka, gdje je problem i što bi epidemiološki trebalo napraviti. Pet do šest minuta bi mi trebalo da razmislim o tome”, rekao je Krunoslav Capak.

Nejasne informacije oko povratka zbunjuju i roditelje i djecu pa ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba postavlja pitanje: “Je li sve ovo u najboljem interesu djece?”

Izvor: RTL Link: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/3821506/poslati-dijete-u-ponedjeljak-u-skolu-ili-ne-premijer-i-ministrica-divjak-porucuju-da-je-sve-sigurno/

Print Friendly, PDF & Email