RTL: O roditeljima koji objavljuju slike i video snimke svoje djece na društvenim mrežama

U vijestima RTL-a 8. listopada 2017. objavljen je prilog o novom trendu tzv. sharentingu, novinarke Donne Diane Prčić, u kojem je kao sugovornica ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba sudjelovala psihologinja Mia Roje:

“Ne samo Hrvatskom već i svijetom hara nova manija dijeljenja fotografija i videa vlastite djece. Sharenting je novi kontroverzni trend, opisuje roditelje koji pretrpavaju društvene mreže svojom djecom.

Čime ona postaje dostupna svima. Baš svima, onima s dobrim, ali i onim korisnicima interneta s nimalo iskrenim namjerama.

Mila, američka internet zvijezda ima dvije i pol godine, i već dva i pol milijuna obožavatelja. Njezina majka Miline urnebesne snimke na društvenim mrežama objavljuje gotovo svakodnevno. Eksponiranje djece u virtualnom svijetu sve je češće.

Mislim da se iskreno to ne bi trebalo raditi, pogotovo ako su u pitanju maloljetna djeca. Mislim da bi roditelji trebali razmišljati unaprijed”, komentirala je Monika, Zagreb.

“Možda majkama po prstima, ali opet s druge strane one se hoće pohvaliti s njihovim djetetom. Moje dijete nema na Internetu niti će ih ikad biti. Na to sam stavila veto”, rekla je Andrea, Zagreb.

Često djeca ni ne znaju što njihovi roditelji objavljuju. Stručnjaci tvrde da oni najmlađi sami ne mogu dati kritički sud pa svu odgovornost za objavljeni sadržaj snose roditelji.

“Roditelji to najvjerojatnije rade iz najbolje namjere međutim bitno je razmišljati o dugoročnim posljedicama i dijelit fotografije s prijateljima i obitelji, ali ne sa milijunima nepoznatih ljudi u svijetu”, rekla je Mia Roje, dječija psihologinja.

A vjerojatno najbolje namjere imaju i zvijezde koje svakodnevno javno objavljuju fotografije svojih kćeri i sinova. Od Beyonce, Davida i Victorie Beckham do Shakire i Piquea. U Hrvatakoj je napoznatiji slučaj pjevačice Severine koju je zbog toga tužio bivši partner.

“Ja mislim da nema celebrity djece, obične ili neobične djece. To su sve djeca i njihova prava su jednaka i mislim da to vrijedi za sve”, rekla je Mia Roje, dječija psihologinja.

Roditelji nerijetko zaboravljaju na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu.”

Novinarka Donna Diana Prčić opisuje taj pritisak na djecu: “Od pelena pa sve do mature – kamera je uključena!”

Prilog pogledajte na linku:

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2731567/sharenting/?ticker_type=latest_news

Print Friendly, PDF & Email