Povodom ukidanja obaveze nošenja maski u školi na nastavi u Istarskoj i Međimurskoj županiji, novinarka Lada Marinović priredila je u emisiji RTL Direkt emitiranoj 14. rujna 2020. prilog o maskama u školama. Psiholog poliklinike Krešimir Prijatelj u prilogu je govorio o tome koliko je učenicima teško prilagoditi se na nošenje maski i što odrasli mogu učiniti da im pomognu prilagoditi se na njih.

Naime, među savjetima za roditelje kako olakšati djeci nošenje maski OŠ fra Pavla Vučkovića objavila je, među ostalim, i sljedeći: »Istaknite kako su djeca koja nose maske bolja od drugih koja ih ne nose (igranje na osjećaj superiornosti)«:

– Takav savjet može više odmoći nego pomoći – naglasio je psiholog Poliklinike Krešimir Prijatelj: – Često djeci naređujemo, a premalo im objašnjavamo. Uglavnom se govori djeci da trebaju nešto činiti ili da ne trebaju nešto činiti. Ono gdje mi ostali znamo zakazati je da propustimo reći zašto se nešto čini, čime se postiže osjećaj svrhovitosti i smisla. Ne možemo očekivati do djece da će se preko noći prilagoditi na nošenje maski na nastavi. Prilagodba može biti teška. Djeci zna biti teško komunicirati ispod maske s učiteljicom, razrednicom, odraslim osobama. S druge strane neka djeca mogu imati problema jer im maske mogu stvoriti dodatan osjećaj straha, frustraciju, anksioznost…

Izvor: RTL

Print Friendly, PDF & Email