Povodom slučaja grupnog silovanja 15-godišnje djevojke u Zadru novinarka RTL-a Danas u emisiji emitiranog 16. listopada 2019. Leona Šiljeg istražila je kolike su kazne za silovanje u Hrvatskoj: prosječna kazna za je 3 godine i 6 mjeseci zatvora.  

 – U puno predmeta, negdje 15% čak primjenjuje se institut ublažavanja kazne, znači da su suci išli čak ispod zakonskog minimuma. U oslobađajućim presudama uvijek radilo o bliskom odnosu između žrtve i počinitelja – iznijela je Ivana Radačić, znanstvenica iz iz radne skupine UN-a o diskriminaciji žena u zakonima i praksi podatke dobivene njenim istraživanjem. 

Ne ulazeći u konkretan slučaj, ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u prilogu je izjavila: 

– Ako počinitelji nisu adekvatno kažnjeni, poruka žrtvama je da ono što se njima dogodilo nije tako strašno i nije tako ni važno. Niske kazne počiniteljima odražavaju razinu osude koje društvo ima prema počiniteljima. Nedopustivo je da kazne počiniteljima traju manje nego što traju liječenje i traume žrtavama.

 Statistike o broju silovanja su ovakve: 2017. je u Hrvatskoj prijavljeno 61 silovanje, 2018. 56 silovanja, a u prvih osam mjeseci ove godine 41 silovanje. Otprilike jedno tjedno.

Komentirajući niske kazne Ivana Radačić je kazala:

– Sudstvo samo mora se početi baviti mehanizmima utvrđivanja vlastite odgovornosti i utvrđivanja standarda koji bi vrijedili. Naravno, uvijek će tu i tamo biti neka presuda koja nije u skladu s time, ali onda treba znati, prvo, što su standardi hrvatskog pravosuđa, i drugo, kad se desi nešto što iskače iz standarda, utvrditi mehanizme odgovornosti.

Izmjene kaznenog zakona, a time i veće kazne za počinitelje silovanja, obećane su do kraja godine.

 

Print Friendly, PDF & Email