Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja i prihvaćanja važnosti dobrobiti sve djece. Da podsjetimo, Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove. Obilježavanjem ovog dana u javnosti se želi potaknuti svijest o potrebi zaštite sve djece od različitih oblika diskriminacije, zlouporabe i nasilja.

Kao i svake godine i ove godine je Međunarodni dan djeteta u  Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obilježen svečano, dodjelom Nagrade za promicanje prava djeteta u 2018. godini. Odbor za Nagradu za promicanje prava djeteta, kojeg osniva Hrvatski sabor,  dodijelio je Nagradu za životno djelo prof. dr.sc. Gordani Buljan Flander, ravnateljci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Godišnje nagrade dodijeljene su Denisu Paveli i Kristini Čunović kojima ovom prilikom od srca čestitamo.

nagrada, Gordana Buljan FlanderVeseli nas da je Nagrada za životno djelo dodijeljena našoj ravnateljici . U obrazloženju ove nagrade se navodi kako je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander na početku svoje karijere postavila  svoj cilj učiniti svako dijete važnim, a što je u ovih 35 godina stručnog i znanstvenog rada i uspjela ostvariti. U svojem dugogodišnjem radu istaknula se u području kliničke i zdravstvene psihologije te rada na promicanju prava djeteta i to osobito zaštite od nasilja nad djecom i među djecom kao i terapijskog rada na ublažavanju posljedica nasilja nad djecom. Tijekom godina rada svoju energiju i iskustvo u radu s djecom uložila je u kampanje podizanja javne svijesti, edukaciju stručnjaka za rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, poticanje suradnje među različitim strukama te posebno u promociju volonterstva među mladima, budućim stručnjacima mentalnog zdravlja.

Prilikom primanja ove važne nagrade, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je zahvalila članovima Odbora na nagradi te naglasila kako smatra da je Nagrada za životno djelo koju je primila ujedno i nagrada i Hrabrom telefonu i Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba  koji su  u svom djelovanju krenuli kao prvi u svom polju i od samih početaka,  a danas su prepoznatljive institucije u zemlji i Europi. Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander je zahvalila i Gradu Zagrebu jer je to i nagrada Gradu Zagrebu koji je  cijelo vrijeme imao povjerenja u njenu viziju i ideju na koji način treba štititi djecu. Nadalje, naglasila je kako je ovo i nagrada svim suradnicima s kojima je surađivala u različitim razdobljima života čiji je rad  također ugrađen u ovu nagradu. Prof. dr. sc. Buljan  Flander je u ovoj prilici istakla kako ne može, a da se u ovom trenutku ne sjeti tisuća djece čije su priče ugrađene u ovu nagradu te kako  njihovo povjerenje u njen stručni rad i pomoć, ne samo da su omogućili da se pomogne njima nego  i da se pomogne drugoj djeci.  Za kraj je prof.dr.sc. Buljan Flander rekla: „Za mene je ova nagrada poticaj i znak da moja država stoji iza onoga što radim i da će i dalje stajati iza toga“.

Pogledajte video sa govorom ravnateljice prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander prilikom primanja Nagrade za životno djelo:

Print Friendly, PDF & Email