Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je 30. rujna 2020. pozvano predavanje: „Multidisciplinary and Intersectoral Child Protection System: Good Practice Model in Long-Term Health and Wellbeing“ (hrv. Multidisciplinaran i intersektorski sustav zaštite djece: Model dobre prakse za dugoročno zdravlje i blagostanje) na 20. Međunarodnoj konferenciji integrirane skrbi (engl. 20th International Conference on Integrated Care, ICIC20) u organizaciji Međunarodne zaklade za integriranu skrb (engl. International Foundation for Integrated Care, IFIC). Skup je održan u obliku webinara, u suorganizaciji s Domom zdravlja Zagreb – Centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Libertas, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u 2020 (HR PRES 2020).

Konferencija ICIC20 okupila je međunarodne lidere i stručnjake posvećene integriranoj skrbi, uz više od 1000 sudionika. Održano je stotinu izlaganja u više od 150 sati kroz četiri dana (9., 16., 23. i 30. rujna 2020.) Prema željama organizatora ravnateljica je u pozvanom predavanju predstavila Polikliniku kao primjer dobre prakse u multidisciplinarnom pristupu djeci, posebno djeci žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja, uz neizostavnu suradnju s institucijama drugih sektora, za što je Poliklinika ponosni nositelj ISPCAN-ove ( The International Society for Prevention of Child Abuse and Neglect) nagrade od 2008. godine.

Glavne teme 20. Međunarodne konferencije integrirane skrbi bile su: izazovi integrirane skrbi u ranom razvoju, djetinjstvu i tranzicijskoj skrbi za adolescente; program integrirane skrbi u zajednici za bolju prevenciju, detekciju i liječenje bolesti sa stigmatizirajućim učinkom na pojedinca; integriranje skrbi za oboljele od raka, palijativne skrbi, skrbi za umiruće i skrbi hospicija; korištenje programa iz kulture u integriranoj skrbi osoba s invaliditetom i starijih osoba; digitalni alati i umjetna inteligencija za jačanje samoskrbi, edukaciju bolesnika i multidisciplinarnu skrb u svim razinama sustava.

Organizator skupa, Međunarodna zaklada za integriranu skrb (engl. International Foundation for Integrated Care, IFIC), neprofitna je mreža koja svojim djelovanjem na području edukacije nadilazi granice organizacija i profesija i povezuje različite dionike s ciljem napretka u istraživanju, razumijevanju i primjeni načela integrirane skrbi u zakonodavstvu i praksi. Suradnjom zdravstvenog i socijalnog sektora, prvenstveno korištenjem digitalnih tehnologija, nastoji se pružiti pojedincu usmjerena skrb (digitalna rješenja za zdravlje, blagostanje i zdravo starenje). Zaklada to postiže kroz razvoj i razmjenu ideja i iskustava različitih dionika – istraživača, predstavnika industrije, kliničara, kreatora zdravstvenih i socijalnih politika, te korisnika i pružatelja usluga diljem svijeta, posebice među državama članicama EU.

Print Friendly, PDF & Email