Na poziv župana Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Oleksandra Bondarenka i šefice uprave Dnjepropetrovske oblasti Irine Gritsay ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander bila je 24. i 25. rujna 2019. u Dnjepropetrovsku na razmjeni iskustava na temu zaštite djece žrtava zlostavljanja i obiteljskog nasilja. Dio je to suradnje Hrvatske i Dnjepropetrovske oblasti na projektu zaštite zlostavljene i zanemarene djece, te općenito dobre međunarodne suradnje, kako je naglasila veleposlanica Hrvatske Anica Djamić tijekom posjete i razgovora sa županom Oleksandrom Bondarenkom u njegovom uredu u glavnom gradu oblasti Dnjepropetrovsku.

Nakon prijema kod župana, tijekom tri sata predavanja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flandder prezentirala je rad naše Poliklinike velikom broju okupljenih stručnjaka iz Dnjepropetrovske oblasti i okolnih područja: socijalnim radnicima, psiholozima, pravnicima, predstavnicima nevladinih organizacija… Sudionici su pokazali veliki interes za naša iskustva jer u ovoj ukrajinskoj oblasti namjeravaju otvoriti dječje kuće, zbog čega ravnateljicu i pozvali da im kao espert Vijeća Europe prenese svoja znanja i iskustva.

Poslije predavanja domaćini su veleposlanicu Djamić i ravnateljicu odveli u »Dobri dom«, jedinstvenu ustanovu u oblasti, ali i u cijeloj Ukrajini, sa sveobuhvatnom brigom o djeci – žrtvama nasilja i djeci bez adekvatne roditeljske skrbi. U sklopu tog doma je jedan stan u kojem štićenici nakon navršenih 18 godina mogu nastaviti živjeti kao prijelazni period prema njihovom osamostaljenju. Domaćini su gošćama pokazali i »Mali dom« gdje 5 odgajatelja – stručnjaka brine o samo desetak djece bez adekvatne roditeljske skrbi. Kroz »Mali dom« ih je provela djevojčica koja u njemu živi, Elena, i s oduševljenjem im je pričala o uvjetima odrastanja koje ima u toj ustanovi, o brizi i toplini odgajatelja i kako su je motivirali da bude odlična učenica i da ostvari svoju želju da studira medicinu.

Drugog dana boravka prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je s veleposlanicom Anicom Djamić posjetila državno sveučilište ministarstva za unutarnje poslove Ukrajine u Dnjepropetrovskom na kojem 4500 studenata studira pravo, psihologiju, ekonomiju, kriminologiju, a od 2017. godine imaju i posebnu edukaciju policijskih službenika o obiteljskom nasilju. Primili su ih rektor Andrii Fomenko i prorektorica Larysa Nalyvaiko te ih upoznali s raznim aktivnostima fakulteta. Ravnateljicu je posebno impresioniralo kako spajaju znanost i praksu. Imaju puno praktičnih i konkretnih projekata, čak i direktno rade s djecom. Oni kao sveučilište pokreću otvaranje Barnahus – dječje kuće. Na fakultetu postoji sudnica u kojoj će biti za vrijeme ročišta sudac, državni odvjetnik i odvjetnik počinitelja, a dijete će biti u drugoj prostoriji tzv. zelenoj sobi, koja se još uređuje i oprema, a gdje će s djetetom razgovarati educirani psiholog. Sve je povezano video-audio linkom. Provode domaće i međunarodne projekte u Ukrajini, poput projekata Stop bullying, prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, prevenciju obiteljskog nasilja, provode direktno i konkretno s djecom preventivne radionice i informiraju ih o njihovim pravima i prevenciji nasilja. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je za više od stotinu studenata prava, psihologije i kriminologije na temu »Kako Hrvatska štiti djecu od nasilja i zlostavljanja«. Gošće iz Hrvatske posjetile su i odjel maloljetničke delinkvencije u dnjepropetrovskoj policiji, gdje se također uređuje zelena soba za child friendly razgovor s djetetom u policiji. Njihovi stručnjaci u policiji već su educirani od strane njemačkih kolega o metodama provođenja razgovora s djecom žrtvama kaznenih djela.

Rektor fakulteta sa suradnicima i djelatnici policije najavili su dolazak u studijsku posjetu Poliklinici i to nas veseli. Ravnateljica je istaknula da smatra da kolege iz Ukrajine ne trebaju od nas učiti jer puno znaju, vrlo su motivirani i puni entuzijazma, ali im možemo biti od pomoći s našim iskustvima i primjerima dobre prakse.

Print Friendly, PDF & Email