Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja javne svijesti o ovom rastućem problemu, kojeg ponekad nazivaju i „tiha epidemija“. U Zagrebu je ovaj dan obilježen akcijom udruge Životna linija koja je postavila infopult na Cvjetnom trgu u Zagrebu  uz paljenje 566 grobnih lampiona  – po jedan lampion za svaku osobu koja je u Hrvatskoj u 2020. sama sebi oduzela život.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je povodom Svjetskog dana prevencije suicida publicirala besplatni priručnik za stručnjake i roditelje „Sucidi u djece i adolescenata“ koji je u proteklih tri dana preuzet 1093 puta s naše web stranice i s društvenih mreža, što svjedoči da je riječ o velikom problemu s kojim se naše društvo treba suočiti. Ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander pridružila se predstavnicima udruge Živa linija na Cvjetnom trgu i njihovom predsjedniku Tinu Pongracu te je Poliklinika i na taj način pružila podršku njihovom radu u prevenciji i osvješćivanju javnosti o tome o koliko se velikom problemu radi.

Priručnik za stručnjake i roditelje “Suicidalnost u djece i adolescenata” možete preuzeti u PDF formatu na linku ovdje:

Suicidalnost u djece i adolescenata (PDF)

Priručnik “Suicidalnost u djece i adolescenata” možete besplatno dijeliti, preuzimati za objavu na portalima, printati i koristiti za edukaciju, uz obavezno navođenje izvora i autora.

Živa linija u svom priopćenju javnosti navodi: “Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, koje je u svojem priopćenju objavila udruga Životna linija, žene su u Hrvatskoj u 2020. godine počinile 117 suicida, a muškarci 449 tj. gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzima PU splitsko-dalmatinska s 45 izvršenih samoubojstva (Izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).”

U slučaju suicidalnih kriza obratite se na telefon: 01/237-64-70 – Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, KBC Zagreb (svakim danom linija je otvorena od 0 do 24 sata)

Udruga Životna linija dostupna je putem e-maila: pomoc@pomoc.hr

POVEZANI ČLANCI:

SUICIDALNOST U DJECE I ADOLESCENATA (Besplatni priručnik za stručnjake i roditelje)

Jutarnji list: “‘Pokušaja suicida djece ima jako puno, samo u ovom trenu u bolnicama je 7-8 djece koja su se pokušala ubiti”

NOVA TV: “Šokantni podaci o smrtonosnoj tihoj epidemiji koja pogađa najmlađe: U tinejdžerskoj je dobi pokušao suicid, a danas poručuje – “Treba otići psihijatru i izboriti se za sebe”

UZ SVJETSKI DAN PREVENCIJE SUICIDA: Zdravstvena kriza može povećati rizik za samoubojstva

PORAST SUICIDA DJECE I MLADIH: Kako prepoznati problem i pomoći

Kako preventivno djelovati da bismo pomogli djeci i mladima u riziku od samoubojstva

 

Print Friendly, PDF & Email