Radionica za CAP pomagače iz vrtića i škola

Radionica za CAP pomagače iz vrtića i osnovnih škola  o prevenciji seksualnog zlostavljanja djece održana je 30. rujna u dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu u  dva dijela, a voditeljica drugog bila je naša socijalna radnica Nikolina Škrlec.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. 

U prvom dijelu radionice psihologinja Gorana Hitrec dala je pregled problema seksualnog nasilja nad djecom, što donosi Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja i kako se ona odrazila u prijedlogu novog Kaznenog zakona, a sve u kontekstu aktualne kampanje “Jedno od pet” Vijeća Europe.

U drugom djelu je prvo prikazan  inserta iz tv-emisije Oprah show “Šutnja zbog straha” koji donosi svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja. Nakon tog  uvoda   Nikolina Škrlec vodila je radionicu koja se bavila pitanjem što učiniti kada nam dijete otkriva seksualno zlostavljanje. Cilj radionice bilo je  osnažiti CAP pomagače za takvu situaciju, podižući njihov osjećaj sigurnosti.

Print Friendly, PDF & Email