Radio Zadar: “Internetsko nasilje među mladima nije više mačji kašalj”

U emisiji koju je Radio Zadar emitirao 20. svibnja 2021. na temu internetskog nasilja među djecom, a povodom online okruglog stola u organizaciji Volonterskog centra Zadaru sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II“, sudjelovali su dr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. sc. Lucija Vejmelka, Tomislav Ramljak i ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander:

“50 posto zadarskih srednjoškolaca na Internetu provodi od 3-5 sati a u prošloj godini više od 60 posto njih otišlo je sastanak uživo sa virtualnim poznanikom. Za web nasilje se naprije povjeravaju prijateljima . neki su podaci iz istraživanja zadarskih volontera o mladima te nasilju na web-u.

Sve više postaje činjenicom da mladi sve češće ne razlikuju zlostavljanje od zafrkancije na Internetu no nerijetko na kraju zbog psiholoških problema završe kod liječnika. Takvo ponašanje nije za osudu jer su oni samo kotačić u opčćem društvenom problemu, rekla je dr. Polona Bencun – Gumzej:

” Čini se da ne mislimo koliko je mladima teško. Mi njima ne dajemo empatiju a očekujemo da oni drugima daju empatiju.”

Maloljetničko nasilje, slažu se svi, odraz je loših primjera iz svijeta odraslih i kako djelovati ako se godinama pogrešno nude rješenja:

“Mi smo previše fokusirani na negativna ponašanja i trebamo forsirati promociju pozitivnih primjera a to je obrazac koji je potrebno promijeniti ne smao od malih nogu djeteta već i potpore njegovim roditeljima i pratiti njihov razvojni put na svakom životnom “zavoju”. – istaknula je dr.sc Lucija Vejmelka koja priznaje da je međusobna povezanost mladima najbitnija pa makar mobitelom a tome u prilog govore istraživanja provedena u suradnji sa Unicef -om.

“Centar za zlostavljanu i nestalu djecu” jedna je od adresa gdje se djeca mogu javiti kako bi se spasila od internetskog nasilja a ono je nerijetko seksualne prirode. Nažalost kod nas još uvijek nije razvijen mehanizam kojim bi policija u relativno kratkom roku došla do rješenja,- naglasio je čelnik Centra Tomislav Ramljak:

” Kod nas još nije razvijena ni svijest da je svako pa i malo zlostavljanje – nedopustivo. Nadalje, kolege iz EU imaju bolju suradnju sa policiijom i brzo dođu do izvora problema a potom policija brzo reagira. Mi možemo provjeriti tek spornu IP adresu i lokaciju servera te ako je iz inozemstva onda šaljemo podatke na obradu kolegama iz te zemlje.”

Poseban problem je distribucija i promet seksualno eksplicitnih sadržaja preko web a koje često prate ucjenjivanja i zlostavljanje. Čak preko 95 posto takvih sadržaja bude proslijeđeno dalje što izaziva nevjerojatne frustracije kod maloljetnika – dodaje vodeća resorna stručnjakinja dr. Gordana Buljan Flander:

“60 posto djece prima, proslijeđuje i šalje seksualno ekplicitne sadržaje i ta djeca su rizična za pokušaj suicida kao i autodestrukciju, roditeljima se zbog srama ne povjeravaju i nalaze se u spirali očaja.”

Izneseni su još neki podaci o devijantnom ponašanju mladih koja su posljedica kontakata na Internetu. Oni su u porastu i posljedica su opće loše slike društvenog ponašanja stoga se ne mogu riješit preko noći jer tako nisu ni nastali. ”

Izvor: radio.hrt.hr

Link: https://radio.hrt.hr/radio-zadar/clanak/internetsko-nasilje-meu-mladima-nije-vise-macji-kasalj/264085/

 

Print Friendly, PDF & Email