Radio Zadar je 20. studenog 2019. objavio izvještaj novinara Filipa Matijevića o interaktivnom predavanju koje je ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala za zadarske osnovnoškolce na temu sigurnosti na internetu, a tekstualno prilog prenosi i Magazin HRT-a:

“Povodom Međunarodnoga dana djeteta klinička, psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander održala je u Kneževoj palači – sa zadarskim osnovnoškolcima – radionicu o prevenciji nasilja na internetu. Dio je to projekta koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a cilj je educirati javnost – posebno djecu – o prepoznavanju i prijavljivanju nasilja na internetu.

U vremenu u kojem učenici dnevno provode više od sedam sati ispred različitih ekrana, nasilje u virtualnom svijetu je prisutnije nego ikada. Zato psihologinja i utemeljiteljica udruge Hrabri telefon prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander ističe koliko je bitno upozoriti ih na opasnosti na, u prvom redu, društvenim mrežama:

“Roditelji često odustanu od tog dijela dječjeg života i kažu: „Mi se ne razumijemo u kompjutore i internet pa se nećemo u to petljati, naša se djeca bolje razumiju”. Mi se puno bolje razumijemo u život i znamo koje im sve opasnosti prijete. Bez obzira što ne moramo znati toliko o tehnologiji koliko znaju naša djeca, mi odrasli moramo biti dio života naše djece.”

Buljan Flander otkriva zastrašujuće rezultate najnovijeg istraživanja provedenog među učenicima prvog i trećeg razreda srednjih škola:

“Proveli smo istraživanje koliko šalju seksualizirane fotografije i videa vršnjacima i koliko nakon toga dobivaju ucjene. Godine 2015. je 40 posto mladih dobivalo i slalo takva videa, a 2019. 60 posto mladih “sexta”! I jedan veliki broj te djece doživljava ucjene da nastave slati takve sadržaje inače će oblijepiti školu tim slikama i obavijestiti njihove roditelje. Potrebno je već u vrtiću naučiti djecu kako pametno koristiti pametne telefone jer oni ih uvelike koriste.”

Zato je na današnjoj radionici osnovnoškolcima iz Zadra i ostatka županije objašnjeno što je e-nasilje, kako ga prepoznati, kako se zaštiti od njega i komu to prijaviti. Kako se nositi s tim zna Luka Würsching, član Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba:

“Ako vas netko zlostavlja na internetu, pokušavajte ignorirati, ne davati previše pažnje tim ljudima i ne davati im svoje informacije. Ti ljudi će, ako vide da vas ne mogu dotaknuti, izgubiti interes jer vide da vam ne mogu ništa.”

U sklopu predavanja u Kneževoj palači proglašeni su i najbolji učenički radovi Nagradnog natječaja „NE! nasilju na internetu“. U kategoriji likovnih radova Slavko Fantina iz OŠ Sveti Filip i Jakov osvojio je treće, Leon Kršlović iz OŠ Privlaka drugo, a Renata Župan iz OŠ Benkovac prvo mjesto. Mihaela Knežević iz OŠ Bartula Kašića osvojila je treće mjesto za literarni rad, drugo mjesto osvojio je Božidar Klarić, a prvo mjesto Venci Antić – obojica iz OŠ Šimuna Kožičića Benje.”

Print Friendly, PDF & Email