Društvo psihologa Požeško – slavonske županije u suradnji s Biskupijskim centrom „Pro vita et familia“ organiziralo je 18. rujna 2019. predavanje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander na temu „Razvod – manipulacija djecom i sustavom – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje?“.

Nakon predavanja održana je promocija knjige „Znanost i umjetnost odgoja: Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ o kojoj su govorile prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander kao glavna urednica knjige te psihologinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Ella Selak Bagarić i Ana Raguž kao koautorice knjige. Na promociji knjige, kao predstavnica Dječjeg odbora Poliklinike, govorila je djevojčica Leticia, koja je progovorila o važnim dijelovima knjige iz dječje perspektive i poslala važne poruke roditeljima i stručnjacima o dječjim potrebama i pravima. Predavanju i promociji se odazvalo više od 200 sudionika stručnjaka, roditelja kao i drugih zainteresiranih za prepoznavanje važne teme emocionalnog zlostavljanja djece u procesima razvoda braka te onih koji su bili željni uživo od urednice, koautorica i najmlađe recenzentice, predstavnice Dječjeg odbora, izravno čuti riječ više o knjizi.

Događanje su vodile psihologinje Sanja Samardžija i Ana Matković.

Radio Vallis Aurea objavio je o predavanju i promociji sljedeći izvještaj:

” Društvo psihologa Požeško – slavonske županije u suradnji s Biskupijskim centrom „Pro vita et familia“ jučer je u Dvorani sv. Terezije Avilske s početkom u 18 sati organizirala predavanje i promociju knjige čija je glavna urednica i autorica prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander.

Autorica je prvo održala predavanje na temu „Razvod – manipulacija djecom i sustavom – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje?“, a zatim je uslijedila i promocija knjige „Znanost i umjetnost odgoja“ – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje.

Autorica je istaknula kako je sve više obitelji koje prolaze kroz visoko konfliktne razvode.

Buljan Flander je istaknula kako djeca čitaju neverbalne poruke roditelja i nije nužno verbalno reći ili ne reći djetetu ono što roditelj osjeća, dijete će putem izraza lica i ponašanja roditelja samo shvatiti. Objasnila je kako je u komunikaciji 93% neverbalne komunikacije, dok je svega 7% verbalne.

Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje – „Znanost i umjetnost odgoja“ je knjiga o odgoju djece koja sadržajno prati roditeljstvo od odluke na roditeljstvo do adolescencije djeteta kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojna teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom – mogu dalje istraživati temu.

Knjiga „Znanost i umjetnost odgoja“ sadrži stručne tekstove 32 autora – psihologa, psihijatara, socijalnih pedagoga, socijalnih radnika, neuropedijatrice, logopeda koji rade ili su u nekom periodu radili u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i/ili na Hrabrom telefonu.”

Izvještaj u cjelost te zvučne snimke s događanja možete pročitati i poslušati na stranicama Radija Vallis Auree:

https://www.rva.hr/vijest/2019/7148-profdrsc-gordana-buljan-flander-sinoc-u-pozegi-govorila-na-temu-razvoda

Print Friendly, PDF & Email