Logopedica Poliklinike Renata Fridrih dala je 31. ožujka 2021. intervju Radio Banovini o inovativnom projektu terapijskih pasa prema holističkom pristupu. Voditeljica emisije je Irina Spajić.

„Renata je prije svega majka te uvijek ističe da je njen životni učitelj sin leo, koji je rođen s Down sindromom i težom prirođenom srčanom greškom, a koji svojom prisutnošću pokreće mnoge aktivnosti. Inače, presjednica je udruge Društvo Naša djeca Sisak, a od samog osnutka radi u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Kroz svoj život odlično povezuje altruizam, empatiju, volonterski rad te pomagačko znanje“, riječi su kojima je voditeljica predstavila svoju gošću, kojoj su se u studiju pridružila i dva terapijska psa – Švrćo i Čičo.

U intervjuu je Renata opisala kako su joj liječnici u Njemačkoj predložili nabavku psa kao najbolji oblik stimulacije za Lea. Renata se tada već niz godina bavila proučavanje dobrobiti terapijskog jahanja i bilo jeoj je poznato kako životinje mogu pozitivno djelovati na djecu. Gledajući slike i fotografije pasa, Leo je odabrao havanezera, što je bio dobar odabir jer je riječ o malim psićima, koji imaju osobine pogodne za kronične pacijente. Mama Renata je potom počela tražiti način kako da taj pas i dođe do njih. U sklopu sustava nije bilo mogućnosti za uključivanje psa u Leovu terapiju, a prepreka je bila što su uzgajivači bili negativno raspoloženi prema ideji zbog predrasuda da bi dijete s poteškoćama moglo nekako naštetiti psu. Uz pomoć nećakinje Paule našla je registriranog uzgajivača u Bosni i Hercegovini, kojem se svidjela ideja i tako je Evie stigla u Sisak u dom Fridrihovih.

„Već pri prvom susretu s Leom, Evie je u trenutku znala zašto je došla, pa mi je odmah signalizirala da nešto događa s Leom i da ga trebam povući da ne padne s kreveta. Kroz mjesc dana već je signalizirala da će povraćati, ili da ima temperaturu. Zaista psi, čak i kad su u štenećoj dobi, ako imaju dobar suport i mnogo ljubavi i vežu se uz čovjeka, mogu biti velika pomoć. Nakon Evi došla je Heidi, a u udruzi Društvo Naša djeca Sisak smo se iskoordinirali da krenemo s pionirskim projektom obučavanja terapijskih pasa prema holističkom pristupu, prema zabiljškama Sigmunda Freuda koji je na taj način radio od 1937. do 1939. godine. Bilo je zaista izazovno raditi prema tim bilješkama, no počeli smo 2012. godine s projektom koji je jedinstven u svijetu, a danas u programu imamo uključeno 15 pasa, a projekt se raširio na 6 županija i 70 partnerskih organizacija.“, rekla je Renata Fridrih.

Šest terapijskih psića živi kod Renata Fridrih, a ona ih dovodi sa sobom na posao u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja je prva ustanova u kojoj su uključeni u rad s djecom, a ravnateljica Poklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander prva je osoba u Europskoj uniji, a možda i šire,kako kaže prof. Fridrih, koja ih je uključila u forenzički intervju sa zlostavljanom djecom.

„To nisu psi koji laju, oni su fokusirani na nas, na ljud, kao pomoć. Oni prepoznaju kod djece nervozu, pretjeranu uzbuđenost, ili tugu, a izuzetno su dobri slušači. S njima se možete napripovijedati…“, rekla je prof. Fridrih: „Izvrsna su nam iskustva s ovim projektom, Svakako bih htjela zahvaliti Bolha akademiji i Vladimiru Bolhi koji s ovim psićima rade osnovnu obuku. Zahvalna sam mu što je prihvatio ovaj izazov. Psi u njegovoj akademiji prolaze prva tri modula uz vodiča, a četvrti i peti modul obuke pasa prilagođava prema kompetencijama vodiča. Ono što je možda rijetkos na ovim prostorima je da su kao vodiči uključene osobe razičitih specijalnosti, od liječika, psiholog, logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, radnih terapeuta, a uključili su se i vatrogasci iz Kutine i Hrvatske Kostajnice, koji imaju dva psa obučena vezano uz vatrogastvo. Naš projekt omogućava onima koji rade u pomagačkim profesijama da svoj poziv obogate s jednim novim medijem, u ovom slučaju je to pas. Pri tome, pas ne služi nego pomaže, i po holističkom pristupu on aktivno sudjeluje sa svojim vodičem u svakom segmentu. Koliko je u procesu važno dijete, toliko je važan i pas.“, naglasila je prof. Fridrih.

Dolazak terapijskih psića u neku instituciju uvjetovan je protokolima i uvažavanjem struke, a proteklih godinu dana i uz poštovanje epidemioloških mjera. U dosadašnjem periodu u projekt je uključeno 70 institucija, npr. OŠ Galdovo, gdje su psići prisustvovali nastavi, potom Centar za rehabilitaciju Komarevo, gdje su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i višestrukim oštećenima, ptom pedijatrijska ordinacija dr. Anice Persoglio Petrač, Dječji vrtić Ciciban…

„Da bismo došli u neku instituciju potrebno je ishoditi odobrenje nadležnog ministarstva kro projekte, i potrebna je suglasnost roditelja tako da pas može biti prisutan tijekom tretmana. Za dolazak u zdravstvene ustanove postoje neka ograničenja, npr. ako djeca boluju od neizliječive bolesti vezano uz palijativnu skrbi, ili zbog infekcija, a sada je postroženje kriterija zbog korone, a na sreću psi ne mogu oboljeti niti prenositi koronu. K svemu, koliko god čuvamo djecu, čuvamo i pse. Npr. često me roditelij pitaju zašto psići imaju odijela. Jednim dijelom zbog djece, jer im je to simpatično da psići imaju odijelo na čičak, a neka imaju poteškoće sa senzorikom ili nelagodu u dodiru s dlakom. Što se tiče prevencije i zaštite od infekcija, ta su odjela lako periva.“, naglašava prof. Fridrih.

Izvor: Radio Banovina

Link: https://www.radio-banovina.hr/prof-renata-fridrih-priblizila-nam-je-sve-o-inovativnom-projektu-obucenih-pasa-prema-holistickom-pristupu-prvi-takav-u-svijetu/

Print Friendly, PDF & Email