Proslava deset godišnjice institucije Pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj

Ove godine navršilo se deset godina otkako u Hrvatskoj postoji institucija Pravobranitelja za djecu. Tim povodom je 19. studenog 2013. Ured pravobraniteljice za djecu kao središnji je događaj organizirao raspravu u Hrvatskom saboru pod naslovom “Dječja prava u Hrvatskoj danas”.

Uz pravobraniteljicu za djecu , Milu Jelavić, skupu se obratila i podpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. Evaluaciju rada Ureda pravobranitelja za djecu iznijela je prof.dr.sc. Marina Ajduković, u kojoj je uz analizu iznijela i prijedloge stručnjaka i djece za daljnje djelovanje Ureda pravobraniteljice.

U drugom dijelu su djeca i mladi, članovi Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu, izvijestili su o aktualnim problemima u ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj. Izlaganja djece i mladih, koja su bila kompetentna, otvorena i kritična,ali i inspirativna za dlajnji rad u području zaštite dječjih prava, rezultirala su raspravom prisutnih (saborskih zastupnika, pravobranitelja, djelatnika ministarstava, stručnjaka i novinara).

Skupu su prisustvovale i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i dr.sc. Bruna Profaca.

Print Friendly, PDF & Email