Zahvaljujemo novinarima i medijima što su nam bili partneri u zaštiti djece proteklih 15 godina rada Poliklinike, kao i na pozornosti i prostoru koju su nam posvetili prigodom proslave obljetnice naše ustanove:

HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA:

Dobro jutro, Hrvatska


Vijesti u 17

Studio 4

Radio Sljeme

NOVA TV:

Dnevnik

Dnevnik u subotu


RTL

Vijesti

N1

Novi dan


Z1

ZIP

Večernji list: “Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba: Dječje nasilje sve okrutnije”

Novinarka Romana Kovačević Barišić, među ostalim, piše:

“Poliklinika je nedavno implementirala u svoju praksu i članak 12. Konvencije o pravima djeteta koji kaže da djeca imaju pravo sudjelovati u procesu koji ih se tiče pa su osnovali odbore roditelja, djece i mladih. Svi imaju savjetodavnu ulogu. – Odrasli zaborave kako je biti dijete. Iako si mali, želiš da te netko čuje – govore nam 9-godišnja Aneta i 10-godišnja Antonela iz Odbora za djecu. Objašnjavaju da je djeci strašno ako ih netko tuče ili vrijeđa te kako se osjećaju kad nešto kažu, a odrasli kojima su to rekli ih ne dožive: – Neugodno. I tužno. Luka (14) u Odboru je za mlade. – Odrasli ne mogu zamisliti kako mi razmišljamo, misle da znaju, ali ne znaju, nego samo filozofiraju – otkriva. Njegove savjete idućih će dana provesti u djelo pa će se u Poliklinici, uz šarene prostore s igračkama koji podsjećaju na dječji vrtić, urediti i prostor za tinejdžere s vrećama za sjedenje, glazbom i punjačima za mobitele. Ne bih psovao da sam roditelj Za današnju proslavu djeca iz Odbora za djecu pripremila su plakate na kojima su pismeno i likovno izrazili svoje stavove pa tako su na pitanje “Što djeci smeta?” između ostalog napisali da im smeta kad odrasli povise glas, kada puno i dugo nešto rade, a nitko to ne primijeti i ne pohvali te kada ih druga djeca ne žele u društvu i da ih boli kada se s njima neće igrati. Na pitanje što bi oni da su roditelji kažu da bi svoje dijete voljeli više od ikoga, da pred djecom ne bi psovali ni vikali. Inače, u Polikliniku dolaze u 55% slučajeva djeca iz Zagreba, ali kako slične ustanove nema ne samo u Hrvatskoj već ni u regiji, dolaze djeca iz cijele zemlje te susjednih zemalja. Najčešće im se roditelji obraćaju samoinicijativno, u 40% slučajeva, dok trećinu djece i roditelja upućuju centri za socijalnu skrb. Važno je reći da sve usluge Poliklinike idu preko uputnice HZZO-a. U timu Poliklinike su psihijatri, psiholozi, neuropedijatrica, socijalni pedagozi, logopedinja, socijalni radnici, medicinske sestre i pravnik pa četiri petine djece obrađuju barem tri stručnjaka različitih profila.”

Jutarnji list: Borna (13): Mladi se srame tražiti pomoć psihologa, a oni ih mogu spasiti

Novinarka Tena Šarčević donosi temu s proslave te navodi i sljedeće: ” Kao predstavnica Odbora roditelja govorila je Berislava Picek, koja je upoznala prisutne s funkcijom tog tijela Poliklinike:

– Naša su djeca različitih uzrasta i stoga izložena različitim izazovima, padovima, a nama upravo ta raznolikost omogućuje da bolje sagledamo njihove potrebe. Pokrenuli smo nekoliko inicijativa, dajemo prijedloge koje osoblje poliklinike brzo prihvaća i kvalitetno ih provodi. Nastojimo upoznati roditelje s radom – ističe Picek.”

N1Info

24sata.hr

Index.hr

Cybermed.hr

Direktno.hr

Politikaplus.com

ZGmagazin.com

Plivamed.net

Plivazdravlje.hr

Dijete.hr

Zagreb.hr

Print Friendly, PDF & Email