U okviru projekta PROMISE 2, stručnjaci iz Bugarske pozvali su ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander i psihologinju Poliklinike Anu Mariju Španić da predstave hrvatski model Poliklinike i održe uvodni trodnevni trening rada sa seksualno zlostavljanom djecom i mladima u Sofiji. Stručnjaci Poliklinike održali su od 28. do 30. listopada trodnevni trening za oko 30 iskusnih stručnjaka mentalnog zdravlja iz svih krajeva Bugarske.

Četvrti dan, 31.listopada 2019. stručnjaci Poliklinike sudjelovali su na okruglom stolu u sklopu PROMISE 2 projekta održanom također u Sofiji. Zamjenica ministrice rada i socijalne politike Bugarske Zornitsa Rusinova otvorila je okrugli stol fokusiran na integrirano pružanje podrške djeci i mladima žrtvama zlostavljanja, zajedno sa sveučilišnom profesoricom Nelli Petrova-Dimitrova (SAPI) i zamjenicom predstavnice UNICEF-a Bugarska Sanjom Saranovic. “Intergrated provision of support” je naziv za rad multidisciplinarnih i intersektorskih ustanova u novom zakonu Social Services Act koji na snagu stupnja od 1. siječnja 2020. godine.

Četrdeset sudionika iz Bugarske, među kojima su bili stručnjaci za mentalno zdravlje, pravosudni stručnjaci, predstavnici UNICEF-a i relevantnih ministarstava – okupili su se na okruglom stolu kako bi raspravljali o multidisciplinarnom i intersektorskom modelu pružanja usluga djeci žrtvama zlostavljanja. Ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander predstavila je rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koji je moderirala Petya Dimitrova, nakon čega je slijedilo predstavljanje iskustava Centara Zona ZaKrila i Vselena. Osnovna tema rasprave je bila kako intersektorsko pružanje adekvatne podrške djeci i mladima žrtvama zlostavljanja može biti primijenjeno u bugarskom kontekstu.

O projektu PROMISE 2

U sklopu PROMISE 2 projekta (2017-2019), nekoliko zemalja u Europi jača multidisciplinarnu i intersektorsku suradnju kako bi se osiguralo da djeca žrtve i svjedoci nasilja imaju pristup djeci prilagođenim uslugama te da imaju koristi od stručnog i djelotvornog odgovora sustava u sigurnom okruženju. Prava djeteta na zaštitu i podršku, uz smanjenje rizika ponovne traumatizacije, ključna su za ovaj model.

Projekt je usmjeren ka poticanju napretka na nacionalnoj razini u nekoliko europskih zemalja. Cilj je osigurati predanost ključnih autoriteta olakšavajući intersektorski dijalog na nacionalnim strateškim okruglim stolovima, kao i razvoj planova, sporazuma i okvira djelovanja. Nadalje, projekt je usmjeren educiranju kompetentnih i predanih stručnjaka, uključujući stručnjake iz područja pravosuđa, provedbe zakona, medicine, socijalnog rada i stručnjaka mentalnog zdravlja. Predviđeni su treninzi u područjima forenzičkih intervjua, psihoterapijskog pristupa djeci i mladima, liječenja, multidisciplinarne suradnje i prikupljanja podataka.

PROMISE 2 se temelji na rezultatima prvog projekta PROMISE (2015.-2017. godine), koji je podržao vladine dužnosnike i stručnjake u praksi iz više od 11 zemalja da uspostave model Dječjih kuća (isl. Barnahus) ili sličnih institucija. Niz sastanaka razmjene, studijskih posjeta i uloženih resursa u jačanje kapaciteta podigao je razinu znanja vladinih dužnosnika i stručnjaka koji su pridonijeli razvoju standarda i smjernica. Sudionici projekta PROMISE 2 predani su uvođenju i djelovanju djeci primjerenih, multidisciplinarnih usluga za djecu žrtve i svjedoke nasilja, koji se temelje na pravima djeteta.

Partneri projekta:

Council of Baltic Sea States Secretariat, koordinator; Social Activities and Practice Institute, Bugarska; Hope for Children CRC Policy Center, Cipar; Social Insurance Board, Estonia; National Institute for Health and Welfare, Finska; World Childhood Foundation, Njemačka; Child Circle, Belgija; Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, Mađarska, Region West; Terre des Hommes, Mađarska; TUSLA, Irska; Centre Dardedze, Latvija; Empowering Children Foundation, Poljska; Save the Children, Rumunjska.

Eksperti projekta:

Barnahus Reykjavik, Island; Barnahus Linköping and Stockholm, Švedska; The National Police Directorate and 2 Barnehus, Norveška; Børnehus Sjælland, Danska; MDCK, Nizozemska; The Havens, Sexual Assault Referral Centre, Kings College Hospital NHS Foundation Trust, Engleska, i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Hrvatska.

 

Ključni dokumenti i detaljnije informacije o projektu, kao i prezentacije održane tijekom konferencije, dostupni su na na web stranicama projekta PROMISE, gdje se mogu pronaći i standardi, metoda praćenja kvalitete i sudjelovanja djece i mladih te pregled zakona i smjernica , kao i ostalih publikacija koje su izrađene u sklopu projekta.

 

Print Friendly, PDF & Email