Gradsko kazalište Žar ptica održalo je 28. siječnja 2020. press konferenciju povodom predstavljanja projekta protiv vršnjačkog nasilja #naNAJjače i jubilarnog 20. Naj, naj, naj međunarodnog kazališnog festivala za djecu.

– Kazalište, pogotovo ono dječje, mora imati značajno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo. GK Žar ptica, stoga, sezonu 2019./20. posvećuje borbi protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo postavljanjem na repertoar društveno angažirane predstave “Ako kažeš gotov si!” Dine Vukelić i u režiji Krešimira Dolenčića oko problema mladih s vršnjačkim nasiljem, a preraslo je u jedan sveobuhvatan projekt. Tako je i ovogodišnje posebno, jubilarno izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala (26.2.-1.3.), sastavni dio ovog velikog projekta. Sve predstave bit će donatorskog karaktera, u nekoliko termina održat će se i radionice za djecu i roditelje koje će voditi psiholozi s Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Sav prihod od ulaznica ide projektima protiv vršnjačkog nasilja u šest osnovnih škola diljem Hrvatske ( iz Gospića, Kamenice, Županje, Gline, Zadra i Metkovića). Siguran sam da će kroz Naj, naj festival koji se u proteklih 19 godina pozicionirao se kao nezaobilazno mjesto na karti kulturnih manifestacija za djecu projekt protiv nasilja #naNAJjače zazvoniti – rekao je Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica, nositelja projekta i direktor 20. Naj, naj, naj festivala.

– U slavljeničkoj godini dvadesetogodišnjega postojanja, etablirani, međunarodni Naj naj naj festival u produkciji Kazališta Žar ptica dodjeljuje sebi i aktivističku ulogu u kazalištu za djecu pod egidom #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, tematizirajući problem vršnjačkog nasilja kroz prigodne predstave i popratni program. Svojom predstavom “Ako kažeš gotov si!” daje primjer kako kazalište za djecu ne treba nužno pričati samo bajke o dobru i zlu, već se treba repertoarno usmjeriti na tekstove i predstave koje detektiraju problematične situacije djece i omladine u današnjem vremenu i sredini u kojoj žive, a koje su često nemilosrdne i surove u njihovim važnim formativnim godinama. U tu svrhu treba od naših dramatičara naručivati aktualne problemske tekstove, uvrštavati ih u kazališni repertoar i na taj način kroz umjetnost upozoravati na probleme te pokušati kazalištem popraviti svijet – Željka Turčinović, izbornica 20. Naj, naj, naj festivala

Na press konferenciji ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander naglasila:

– Zaštita djece nije ni ne može biti tema o kojoj govore samo odrasli iza zatvorenih vrata, svatko u svom sektoru, u svojoj instituciji. Vrlo je važno da se čuje glas djece i mladih, da se uključe osobe iz javnog života, da progovorimo kroz umjetnost i sve druge dostupne kanale. Važno je i da se čujemo međusobno, da surađujemo s roditeljima, s mladima, da ih pitamo i slušamo kad nam govore koje su njihove potrebe, a onda spremno na njih odgovorimo. Ovaj projekt primjer je prekrasne fuzije glasa djece i roditelja, struke, znanosti i umjetnosti.

Ulaznice 20. Naj, naj, naj festivala po simboličnoj cijeni od 10 kuna od jučer su u online prodaji na  www.zar-ptica.hr

Izvor: scena.hr

Print Friendly, PDF & Email