Edukacija edukatora za program PoMoZi Da pod nazivom Psihološka prva pomoć djeci i mladima utemeljena na znanjima o traumi  održana je 05. i 06. prosinca 2023. godine u Zagrebu, u prostorima HUB385 event centra.

Ova edukacija osigurana je sporazumom između Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Ured UNICEF-a za Hrvatsku prepoznao je važnost i kvalitetu programa PoMoZi Da koji je razvijen i proveden u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ HZJZ od 2017. do 2022. godine. Uz podršku UNICEF-a osigurana je provedba  trodnevnih edukacija i jednodnevnih edukacija napredne razine PoMoZi Da programa na županijskim razinama tijekom 2023. i 2024., ali i unaprjeđivanje kompetencija 3P edukatora organiziranjem specifičnih edukacija o pružanju psihološke prve pomoći. Ovo je druga takva edukacija edukatora, ovaj put na temu traume kod djece i mladih. Voditeljica programa PoMoZi Da u sklopu projekta „Živjeti Zdravo“, dr.sc. Ljiljana Muslić koja je i ovu edukaciju osmislila i uspješno realizirala kroz dvodnevni skup.

Na edukaciji je prvog dana sudjelovala doc. dr.sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te je održala dva pozvana predavanja: „Trauma kod djece i mladih“ i „Podrška djeci i mladima utemeljena na znanjima o traumi“. Polaznici edukacije su 3P edukatori programa iz cijele Hrvatske, njih oko 50. Inače, dr.sc. Bruna Profaca bila je i članica Savjetodavne skupine koja je sudjelovala u razvoju ovog programa, s nizom drugih stručnjaka i stručnjakinja iz akademske, kliničke i obrazovne zajednice.

Prvi dan bio je posvećen teorijskim spoznajama , a predavanja su održale i dr.sc. Ljiljana Muslić i dr.sc. Vesna Ivasović („Školska praksa utemeljena na znanjima o traumi“). Drugog dana rad se odvijao dijelom kroz plenarno predavanje koje su održale  izv. prof.dr.sc. Linda Rajhvan i  psihologinja i psihoterapeutkinja Mirna Jakšić te kroz radionice „Vježbanje psihološke prve pomoći utemeljene na znanjima o doživljenoj traumi“. Voditelji radionica su bili: izv. prof.dr.sc. Linda Rajhvan, psihologinja i psihoterapeutkinja Mirna Jakšić, psiholog i psihoterapeut Mihael Kozina, klinička psihologinja Ivana Ćosić Pregrad, doc.dr.sc. Eva Anđela Delale i izv.prof.dr.sc. Miranda Novak.

Programom PoMoZi Da želi se pomoći učiteljima i nastavnicima i svim drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima da s učenicima izgrade odnos povjerenja i podrške, da lakše prepoznaju poteškoće mentalnog zdravlja kod svojih učenika s kojima svakodnevno rade, uče ili se igraju, da potaknu učenike s problemima mentalnoga zdravlja na traženje ili prihvaćanje stručne pomoći te se ujedno želi stvoriti podržavajuća okolina djeci i mladima u kojoj će moći lakše očuvati i zaštiti svoje mentalno zdravlje.

Više informacija o iznimno kvalitetnom programu PoMoZi Da koji se temelji na dokazima i najnovijim spoznajama o zdravstvenom opismenjavanju u području mentalnog zdravlja može se naći na stranicama HZJZ u sklopu projekta Živjeti zdravo,

Print Friendly, PDF & Email