Priručnik o nasilju u vezama mladih

„Je li moguće da je to ljubav?“ naziv je priručnika o nasilju u vezama mladih autorica Doc. dr. sc. Gordane Buljan Flander, dr. Marije Bačan, Kristine Škovrlj i Nikoline Šrklec u izdanju Grada Zagreba i Poliklinke za zaštitu djece. Priručnik je tiskan u nakladi 3.000 primjeraka, a mladima, roditeljima i stručnjacima dijelit će se besplatno.

Na promociji održanoj u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici u petak 6. veljače, ravnateljica Doc.dr. sc. Gordana Buljan Flander naglasila je kako je riječ o dvanaestom priručniku u izdanju Poliklinike i Grada Zagreba tijekom šest godina rada Poliklinike, a podijeljeni su u ukupnoj nakladi od 150.000 primjeraka uz mogućnost preuzimanja na web stranici Poliklinike.

Priručnik su uz ravnateljicu predstavili i dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. Marija Bačan, Kristina Škovrlj i Nikolina Škrlec.

Doajenka pedijatrijske psihijatrije u Hrvatskoj Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja kazala je da se o nasilju u vezama mladih govori najmanje, a posljedice su trajne i utječu na odnose koji se razvijaju kasnije u životu:

Nasilnici se ne rađaju nego stvaraju. Nasilnici se ne rađaju nego stvaraju. Mi danas radimo s djecom koja su svjedoci i žrtve nasilja u obitelji. Velik broj te djece ima roditelje koji su bili u nasilnim vezama kao adolescenti, ali nisu znali kome se obratiti za pomoć pa te obrasce ponašanja ponavljaju i danas. Pomažući mladima da iziđu iz nasilnih veza, pomažemo sljedećim generacijama, jer obiteljsko je nasilje transgeneracijsko.

Print Friendly, PDF & Email