S ciljem da se kroz kreativne radionice i manje formalne situacije potakne druženje djece – pacijenata Dnevne bolnice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, što pozitivno djeluje na daljnji tretmanski rad, započeli smo ljetos suradnju s Josipom Šiklić, poznatom Purgericom koja vodi turističke šetnje Gornjim gradom uz zanimljive priče iz povijesti Zagreba.

Tako smo za kraj školske godine u lipnju djeci poklonili šetnju s Purgericom. Dočekala nas je ogrnuta crnim plaštom i povela u tri sata dugu šetnju i otkrivanje Kaptola i Gradeca. Zanimljive priče naša je vodičica prilagodila uzrastu djece, tinejdžerima od 12 do 15 godina. Povela nas je gradskim ulicama i pokazala nam gdje je bila otvorena prva apoteka, gdje su bile spaljivane vještice, šetali smo starim grobljem, učili kada je i zašto je bilo važno uvesti obaveznu osnovnu školu za sve, o sukobu Kaptola i Gradeca, zašto se jedna gradska ulica zove Krvavi most …

Kroz njene je priče u dječjoj mašti oživjelo mnogo intrigantnih likova, od Nikole Tesle do Crne kraljice, no djeci su se najviše svidjele ezoterične priče iz starog Zagreba – o čarolijama i vješticama. A čarolija je nastala i između Purgerice i naše djece, pa nas je Purgerica posjetila na početku školske godine i djeci poklonila kreativnu radionicu „Pričam ti priču“, na kojoj smo učili o povijesti pripovijedanja u našim krajevima, a donijela je sa sobom i mnoštvo zanimljivih predmeta o kojima nam je pričala priče. Djeca su se i sama okušala u pričanju/crtanju priča. Zajedno smo promišljali i o tome zašto su se ljudi okupljali radi pripovijedanja, koliko naša iskustva utječu da naš doživljaj, kako neugodna iskustva mogu biti poticaj za stvaranje nečega pozitivnog, kao i o tome gdje možemo naći utjehu.

Bilo nam je lijepo s Josipom Purgericom i nadamo se novim, bajkovitim susretima.

Print Friendly, PDF & Email