Predavanje za mlade “Je li moguće da je to ljubav?” u Zaprešiću

“Je li moguće da je to ljubav?” naziv je predavanja za mlade koje je održao psiholog-pripravnik Poliklinike Krešimir Prijatelj u Gradskoj knjižnici “Ante Kovačić” u Zaprešiću 13. listopada 2019. U interaktivnoj radionici naš je pripravnik provjerio znanje mladih o nasilju u vezama te izložio nove znanstvene spoznaje, ali i praktične smjernice koje se tiču nasilja u adolescentnim vezama.

Pregledom istraživanja dobiva se podatak kako skoro 90% mladih u nekom trenu doživi nasilje u bliskim vezama. Ovi podaci dodatno zabrinjavaju uzevši u obzir posljedice koje nasilje u vezama ostavlja kod mladih:

  • Povlačenje u sebe, usamljenost,
  • Pad školskog uspjeha,
  • Sniženo samopouzdanje,
  • Anksiozne smetnje,
  • Depresivni simptomi,
  • Zlouporaba droge i alkohola,
  • Stvaranje konfliktnih odnosa.

Nasilje u vezama mladih ne manifestira se isključivo kao fizičko, već i kao psihičko, seksualno, ekonomsko zlostavljanje ili pak uhođenje. Premda je fizičko nasilje najlakše za uočiti, s obzirom na modrice, masnice, ožiljke i slično, psihološko nasilje je najčešće, slijedi fizičko, a najrjeđe je seksualno nasilje.

Dodatnu brigu ovoj temi zadaju informacije o elektroničkom nasilju. Elektroničko nasilje u vezama mladih prisutno je u obliku prijetnji, maltretiranja, oponašanja, ponižavanja ili verbalnog nasilja partnera putem digitalnih uređaja, mrežnih platformi, socijalnih medija i slično. Istraživanja pokazuju kako dvije do tri četvrtine mladih doživljava neki oblik takve agresije u intimnim odnosima.                            

Ovo predavanje je održano u sklopu projekta Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića, a u suradnji s Udrugom studenata grada Zaprešića i Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Print Friendly, PDF & Email