U organizaciji Volonterskog centra Zadar, u sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu“ u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 17. listopada 2019 ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je predavanje „Djeca na internetu, hvatamo li korak s njima?”.

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander tijekom predavanja iznijela je svjetske, ali i hrvatske podatke iz istraživanja o izloženosti djece ekranima i nasilju putem interneta (istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona iz 2013. i 2017. godine) kao i o mogućnostima i rizicima korištenja suvremenih tehnologija. Također, naglasak predavanja bio je na posljedicama doživljavanja elektroničkog nasilja, utjecaju na daljnji razvoj djece i mladih te na adekvatnim i pravovremenim intervencijama odraslih uključenih u zaštitu djece. Naglašena je važnost kvalitetnog i dobrog odnosa između djece i roditelja, kao i djece i stručnjaka, odnosno roditelji, nastavnici i stručnjaci djeci i mladima, usprkos vlastitim vjerovanjima o manjkavim znanjima o suvremenim tehnologijama, mogu ponuditi kroz savjete, iskustvo, spremnost na razgovore, interes kroz zajedničko korištenje podršku i vodstvo koje im je potrebno u procesu odrastanja i sazrijevanja.

Volonterski centar Zadar osnovan je 2013. godine kao program Udruge socijalnih radnika Zadar i od tada djeluje kao organizacija kojoj je svrha promicanja volonterstva te okupljanje zainteresiranih za volontiranje i posredovanje između njih i neprofitnih organizacija koje uključuju volontere u svoje aktivnosti. Misija centra je da se kroz volontiranje potiče na humanost, solidarnost, toleranciju, poštivanje različitosti, da se doprinese dobrobiti zajednice i društva u cjelini. U volonterskoj bazi volontera Volonterskog centra Zadar trenutno je registrirano preko 2000 građana s područja Zadarske županije. Volonterski centar Zadar kontinuirano provodi edukaciju ‘’Menadžment volontera za koordinatore/ice volontera/ki u neprofitnim organizacijama’’ te edukaciju „Biti volonter“. Trenutno je provedbi projekt „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu“ čiji je cilj edukacija stručne službe, učitelja i roditelja, a shodno tome i učenika  vezano uz načine zaštite djece na internetu, prepoznavanje simptoma e-nasilja i kome isto prijaviti te kako se nositi s njegovim posljedicama. Naglasak projekta je na osvještavanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave elektroničkog nasilja, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba (roditelja, učitelja, stručne službe). Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.

 

Print Friendly, PDF & Email