“Što kad nam se dijete povjeri?” naziv je predavanja koje je za stručnjake Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka klinička psihologinja Poliklinike dr. sc. Bruna Profaca održala 13. 2. 2023. putem Zoom platforme.

Riječ je o temi čiju važnost naglašavaju svi koji rade s djecom, a odnosi se na prvi razgovor sa zlostavljanim djetetom nakon djetetovog povjeravanja. Kako razgovarati, kako uspostaviti odnos s djetetom, koja pitanja koristiti, a koja ne, koje su granice povjerljivosti, kako pružiti podršku djetetu i kako reagirati u najboljem interesu djeteta nakon saznanja da je dijete zlostavljano, u skladu sa zakonskim i stručnim principima – sve su to pitanja na koja su slušači dobili odgovore na predavanju dr. sc. Profaca. Također, u predavanju su razmatrane specifičnosti razgovora s djecom s različitim razvojnim, emocionalnim i ponašajnim teškoćama.

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, osnovna je i srednja škola za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacija, habilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladih. Iako gradska škola, svojim djelovanjem koje uključuje područne odjele, Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka pokriva područje Primorsko-goranske županije. Većina djelatnika su stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila koji rade s djecom uz stručnu službu škole (psiholozi, pedagozi, logopedi, socijalni radnik) i podršku medicinskog osoblja (medicinske sestre, fizioterapeuti). Dakle, pristup učenicima i njihovim obiteljima je multidisciplinaran, u skladu s najnovijim spoznajama. Stručnjaci škole su za ovu temu pokazali veliki interes te nakon predavanja su kroz diskusiju i pitanja s predavačicom izmijenili iskustva.

Print Friendly, PDF & Email