U Imotskom je 30. svibnja 2018.  u organizaciji Franjevačkog samostana Imotski i Pučkog otvorenog učilišta te Ivane Kujundžić, prof. logoped, ravnateljica Poliklinike, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander,  održala predavanje na temu „Djeca na internetu- hvatamo li korak  s njima?“

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta okupili su se brojni stručnjaci koji rade s djecom – psiholozi, pedijatri, logopedi, pedagozi, odgajatelji, nastavnici, socijalni radnici, patronažne sestre, te roditelji i djeca.

Na početku predavanja ravnateljica je sve prisutne upoznala s teorijskim postavkama utjecaja medija na dječji fizički i socio-emocionalni razvoj te predstavila rezultate istraživanja Poliklinike i Hrabrog telefona iz 2013. i 2017. godine koji upućuju na mogućnosti, ali i rizike suvremenih tehnologija.  U odnosu na prikazane rezultate nadalje se raspravljalo o konkretnim smjernicama vezanim za odgoj i ulogu roditelja, ali i djelovanje i rad stručnjaka u školama.

Stručnjaci i roditelji  iskazali su velik interes i zanimanje kako za teorijski tako i praktični rad s djecom. Nakon predavanja razvila se zanimljiva diskusija o ulozi multidisciplinarnog rada i intersektorske suradnje. Naglasak  je osim toga bio i na odnosu djece, ali i roditelja i stručnjaka prema ovim moćnim alatima današnjice.

Okupljeni su se složili da si edukacijom omogućuju razumijevanje djece i njihovih potreba, a u suradnji s drugim stručnjacima i roditeljima dolaze do konkretnih i praktičnih smjernica kako i na koji način pokušati uloviti korak s djecom i mladima u vidu slijeđenja, ali i preventivne i pravovremene zaštite.

 

Print Friendly, PDF & Email