Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu organiziralo je 23. studenog 2018. godine u prostorima Katehetsko-pastoralnog centra “VID MIHALJEK” Župe Gospe Brze Pomoći predavanje za stručnu i širu javnost. Predavanje pod nazivom „Manipulacija djecom i sustavom u visoko konfliktnim razvodima – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje“ održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Brojnim okupljenim stručnjacima iz različitih ustanova i roditeljima prenesena je poruka o važnosti reagiranja i postupanja u situacijama visoko konfliktnih razvoda te prepoznavanja prisutnosti manipulacije i emocionalnog zlostavljanja.

U poslijepodnevnom dijelu programa, u istom prostoru su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ana Raguž, mag.psych. održale edukaciju na temu „Privrženost, roditeljstvo i obiteljska dinamika“. Okupilo se tridesetak zainteresiranih stručnjaka različitih profila. Istaknuta je važnost razvoja različitih stilova privrženosti kroz utjecaj na misli, ponašanje i emocionalno doživljavanje pojedinca, uspostavljanje odnosa i funkcioniranje obitelji u cjelini kroz brojne primjere i iskustva iz praktičnog rada. Kroz raspravu je zaključeno kako je izrazito bitna suradnja svih ustanova i institucija koje su zadužene za očuvanje dobrobiti djece, mladih i obitelji.

Cilj ovog predavanja i edukacije je bio osvijestiti stručnu i širu javnost o važnosti bavljenja problematikom zlostavljanja djece prilikom procesa razvoda u situacijama kada su roditelji u sukobu i ne mogu uspostaviti dogovor.

Pogledajte izvještaj u Dnevniku Slavonsko-brodske televizije:

Print Friendly, PDF & Email