Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je 11. svibnja 2019. u Duhovno obrazovnom centru Emaus u Potocima pored Mostara predavanje pod nazivom „Zašto je ljubav važna za odgoj djece – Što mogu roditelji i nastavnici učiniti u prevenciji nasilja?“ u organizaciji ravnatelja Caritasa dr. don Ante Tonće Komadine i voditeljice Centra za djecu, mlade i obitelj SPES Mirjane Vlaho. Dvoranu centra Emaus je ispunilo više od stotinu zainteresiranih sudionika – roditelja, odgojitelja, nastavnika i brojnih drugih koji sudjeluju u odgoju i zaštiti djece.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je tijekom svog predavanja govorila o razvoju privrženosti iz perspektive neurobiologije, a detaljno su razrađene brojne teorije različitih oblika privrženosti kao i  faktori rizika koji mogu utjecati na taj proces pri čemu je naglasak stavljen na psihotraumatska iskustava. Također, bilo je govora o prijenosu obrazaca privrženosti na stvaranje i održavanje odnosa u odrasloj dobi kao i o mentalnom zdravlju djece i adolescenata, ali i odraslih ljudi s obzirom na rana iskustva u značajnim bliskim odnosima.

Interaktivno se raspravljalo o praktičnim smjernicama za svakodnevni odgojni i nastavni rad s djecom, a prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander naglasila je važnost intersektorske i multidisicplinarne suradnje u prevenciji nasilja nad i među djecom.

Sudionici su aktivno i s interesom sudjelovali u diskusiji vezano za teme odgoja, zaštite djece i suradnje sustava. Svi prisutni su se složili da je važnost ljubavi prema djeci od strane roditelja, odgojitelja, nastavnika i stručnjaka ključna za odgoj djece.

Nakon predavanja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i psihologinja Poliklinike Ana Raguž su održale superviziju za volontere Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Print Friendly, PDF & Email