U Solinu je 5. ožujka 2020. godine ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala predavanje na temu “Odrastanje touch screen generacija: Prepoznajemo li rizike?“. Predavanje je održano u suorganizaciji ravnatelja Osnovne škole Vjekoslav Parać prof. Đure Baloevića i logopedinje Diane Burazin, povodom obilježavanja 50. obljetnice djelovanja škole, i grada Solina u okviru projekta “Grad Solin – grad prijatelj djece”.

Ravnateljica Poliklinike održala je predavanje za stručnjake, stručne suradnike, nastavnike i roditelje, a prisustovao je i veći broj učenika viših razreda škole. Školski zbor i prof. glazbene kulture Đurđica Kalebić otvorili su večer izvedbom pjesme “Nek živi ljubav”, program je moderirala učenica osmog razreda, a povodom predavanja prigodnu izložbu učeničkih radova na temu korištenja suvremenih tehnologija s učenicima je pripremila nastavnica likovne kulture Sanja Mirošević, prof.

U predavanju je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander govorila o suvremenim načinima odrastanja djece već od vrtićke dobi, kao i o online navikama srednjoškolaca, odnosno predstavljena su nacionalna istraživanja Poliklinike iz 2013. i 2019. godine. Tijekom predavanja ravnateljica je naglasila mogućnosti i prednosti online odrastanja naših najmlađih generacija, a bilo je riječi i o rizicima koji djecu vrebaju iza ekrana. Važan dio predavanja odnosio se na ulogu roditelja, stručnjaka i svih onih koji svakodnevnom sudjeluju u odgoju i odrastanju djece, ali ulozi i odgovornosti u slučajevima kad djeca doživljavaju neugodna i/ili zlostavljajuća ponašanja.

Velik broj okupljenih izrazio je potrebu za dodatnim edukacijama i predavanjima o temama odgoja touch screen generacija ne samo za odrasle koji brinu i štite djecu nego i za djecu kojima je online svijet sastavni dio odrastanja.

 

Print Friendly, PDF & Email