Islandski sociolog i ravnatelj vladine Agencije za zaštitu djece na Islandu Bragi Gudbrandsson održao je predavanje pod nazivom “Socijalne usluge prilagođene djeci i model dječje kuće“ u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba 25. ožujka 2014. Organizator predavanja bila je Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, a suorganizatori Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“.

U ime organizatora skup su pozdravili predstavnici Poliklinike dr. Domagoj Štimac, zamjenik ravnateljice i dr.sc. Bruna Profaca, Voditeljica dijagnostike i tretmana, sutkinja Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca te prof.dr.sc. Nina Pećnik, u ime Centra „Rastimo zajedno“.

Skupina “Djeca pod rizikom” u okviru Vijeća baltičkih država

Bragi Gudbrandsson zaštitom prava djeteta te problemima zlostavljanja i zanemarivanja djece bavi se trideset godina. Višegodišnji je suradnik stručnih tijela Vijeća Europe u području pravosuđa prilagođenog djeci te politike podrške pozitivnom roditeljstvu. Bio je konzultant radne skupine Preporuke o pravima djece u institucijama te radne skupine Preporuke o socijalnim uslugama prilagođenim djeci i obiteljima. Također, član je radne skupine Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja.

Bragi Gudbrandsson je član skupine „Djeca pod rizikom“, u okviru Vijeća baltičkih država od 2002. čiji je bio i prvi predsjednik. Gudbrandsson je držao predavanja u više od dvadeset europskih zemalja o različitim pitanjima prava djece te je autor publikacije „Djeca pod rizikom u sustavu skrbi“.

Bragi Gudbrandsson je osnivač Dječje kuće (Barnahus), djeci primjerenog, multidisciplinarnog centra za sveobuhvatan pristup seksualno zlostavljanom djetetu. Ovaj centar prepoznat je kao primjer dobre prakse od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) te je 2006. kao model multidisciplinarnosti dobio i priznanje ovog udruženja. Dječja kuća je također uzor drugim multidisciplinarnim centrima u svijetu, a proširio se po brojnim europskim zemljama.

Preporuke Vijeća Europe o pravosuđu i dobroj praksi prilagođenoj djeci

Tijekom predavanja u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba Bragi Gudbransson je dao iscrpni prikaz preporuka Vijeća Europe o pravosuđu i dobroj praksi prilagođenoj djeci, što je bio okvir i uvod u cjeloviti prikaz rada Dječje kuće – Barnahus.

Skupu su prisustvovali djelatnici Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, suci i stručni suradnici Županijskog suda u Zagrebu te Općinskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici, voditelji i djelatnici CZSS Zagreb, predstavnici dječjih domova, UNICEF-a, Ureda pravobraniteljice za djecu, udruga, Hrabrog telefona, stručnjaci iz dječjih vrtića, stručnjaci mentalnog zdravlja i dr.

Nakon predavanja, sudionici su postavili niz pitanja Bragiju Gudbranssonu te je tijekom zajedničke rasprave naglašena važnost dobre koordinacije koja postoji u skandinavskim zemljama što je moguće ostvariti kroz Agenciju za zaštitu djece u kojoj je g. Gudbransson ravnatelj. Stručnjaci su nakon predavanja također pokazali interes za neke specifičnosti iz sudske prakse u slučaju kad su oštećena djeca te za protokole ispitivanja djece i uključivanja djece u oporavak nakon zlostavljanja.

Ovo je prvo predavanje Bragija Gudbrandssona u Hrvatskoj, a nakon posjeta Zagrebu i Poliklinici, g. Gudbransson će sudjelovati u radu konferencije koju pod nazivom “Rastemo s dječjim pravima” Vijeće Europe organizira u Dubrovniku od 27.- 28. ožujka 2014. godine.

Ljubaznošću g. Gudbranssona, prezentaciju uz predavanje u Poliklinici, pod nazivom „Child friendly social services and Barnahus in Iceland“ prenosimo u cijelosti ovdje Zagreb. Bragi Gudbrandsson. 2014 (1,1 MB).

Print Friendly, PDF & Email