U okviru 5. tjedna psihologije u četvrtak 23.veljače sekcije za zdravstvenu i kliničku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva održali su u Poliklinici okrugli stol na temu prava i potreba djece u zdravstvu. Osim psihologa koji u zdravstvu rade s djecom, sudjelovali su predstavnici roditelja, Ministarstva zdravlja, te savjetnica pravobraniteljice za djecu, a moderator skupa bila je  univ.mr. Marta Benko, spec.klin.psih iz Pedijatrijskog psiho-onkološkog centra Klinike za dječje bolesti Zagreb

Središnje su teme na kojima se raspravljalo na ovom okruglom stolu bile što je djeci u bolnicama potrebno, o formiranju multidisciplinarnih timova, o liberalizaciji vremena posjeta, hospitalizmu i sl.

Psihologinja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Vlatka Križan je govorila o važnosti boravka roditelja uz dijete, psihološke podrške te uključivanja roditelja u brigu oko djeteta tijekom hospitalizacije kao i podrške nakon otpusta iz bolnice u svrhu preveniranja emocionalnih poteškoća. Naglasila je i kako je osobito važno praćenje i podrška djeci i roditeljima sa organskim oštećenjima, s obzirom kako su oni rizičnija skupina za zlostavljanje.

Print Friendly, PDF & Email